Nytt nummer ute nu: Så många vilt fälldes förra jaktåret – unik statistik

I dagarna landar ett nytt nummer av Svensk Jakt i våra prenumeranters brevlådor – fulladdat med jakt. Där får du bland annat följa med ut på den spännande vargjakten 2024, läsa om hur Rasmus Boström tränar sina björnhundar och få veta hur många vilt som fälldes förra jaktåret. Vi har statistik på 24 viltarter.

Unik avskjutningssammanställning

Hur många vilt fällde vi jägare jaktåret 2022/2023. Svensk Jakt har gått igenom statistik för 24 jaktbara arter och presenterar dessutom hur avskjutningskurvan utvecklat sig över tid.

Vargjakt 2024

Medan passkyttar och hundförare sover, jobbar vargspårarna febrilt. När gryningen kommer och jakten blir tillåten gäller det att veta var vargarna håller till. Dan Helleday var en av de spårare som arbetade i kulissernas mörker för att licensjakten på varg i Villingsberg skulle lyckas.

Experten: Så tränar du björnhunden

Rasmus Boström har unik erfarenhet av jakt på stora rovdjur. I Svensk Jakt nummer 4 delar han med sig av vad som krävs av en björnhund och hur man tränar den.

”En björnhund ska jaga alla björnar i alla situationer. Den ska hänga på oavsett om björnen är stor eller liten, stannar eller springer, är snäll eller arg”, säger Rasmus Boström.

Test luftgevär

Bra jaktskytte kräver träning, gärna mycket träning. Den som vill skjuta ett stort antal skott utan att tömma spargrisen kan med fördel skaffa ett luftgevär. Vi har tagit fasta på det och testat fem kandidater till jägarhushållets mängdträningsvapen.

Björnens år: Spår och spårtecken

Brunbjörnen har fascinerat människor i alla tider. Den är vårt största rovdjur och de äldre hanarna kan bli riktigt stora. På senare tid har arten spridit sig söderut.

I Svensk Jakt nummer 4 berättar viltkännaren och illustratören Rolf Svensson om björnens spår och spårtecken.

Så gick vargjakten 2024

Årets licensjakt på varg avslutades snabbt i vissa revir, medan det i andra inte sköts så många som tilldelats. I nyhetsdelen av Svensk Jakt nummer 4 får du veta hur jägarna egentligen lyckades under licensjakten. Du kan också läsa om lättnader i området där afrikansk svinpest härjat kring Fagersta och Jägareförbundets förslag till en bättre älgförvaltning. Bland många andra jaktnyheter …

Vapen & skytte: Så bra är AR-15

Under vinjetten Vapenutrustning har Ulf Lindroth provskjutit och tittat närmare på AR 15-vapnet Aero Precision M5E1 – ett av de Armalite rifle-vapen som blivit godkända som jaktvapen sedan Naturvårdsverket ändrat reglerna för vilka halvautomater som numera får användas vid jakt. I Vapen & skytte-delen berättar vi om orsakerna till att Naturvårdsverket gjort dessa ändringar.

Detta – och mycket annat – kan du läsa om i Svensk Jakt nummer 4/2024.

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet?
Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev