Nytt nummer av Svensk Jakt

Längtar du till höstens jaktäventyr? Kanske är det läge att krypa ner i favoritfåtöljen och läsa det senaste fullmatade numret av Svensk Jakt som i dagarna landar i våra prenumeranters brevlådor.

Numera får jägarna använda moderna hjälpmedel i vildsvinsjakten. I Svensk Jakt nummer 7 får du följa med de entusiastiska jägarna Christian Gustavsson och Kristian Sandström på vildsvinsjakt i Östergötland. Med hjälp av värmesikten har vildsvinsjakten på fälten blivit rörligare, roligare och mer framgångsrik.

 

Under förra jaktåret sköts inte mindre än 158 809 vildsvin – en ökning med 33 716 djur. I vår stora genomgång ”Vildsvinsläget – län för län” kan du läsa alla relevanta avskjutningssiffror.

 

2021 mätte Svenska Jägareförbundet in 104 betar av vildsvin som noterade medalj – alltså 110 poäng eller mer. Den största galten kommer från Västra Götaland, men flest guldgaltar sköts i Värmland.

 

Ända sedan förra sekelskiftet har vilda djur förmänskligats, fått namn, röster och känslor i naturfilmer och sedermera i naturprogram på tv. Av slentrian, tycker professorn och medieforskaren Hillevi Ganetz. Ingen har tagit reda på vad tittarna vill ha.

Naturprogram – eller bara naturlika program.

 

På nyhetssidorna kan ta du ta del av de senaste stora jaktliga nyheterna där Jägareförbundets årsstämma i Kalmar är ett av huvudnumren.

Drömmen om en guldbock har funnits där hela jägarlivet. I över 25 år har han smugit ut i gryningen den 16 augusti, men de allra största bockarna har alltid lyst med sin frånvaro. Tills råbocksjakten 2020 stod för dörren. Följ med Henrik Jönsson på två spännande jaktdagar som utmynnade i inte mindre än två guldbockar!

 

Laseravståndsmätare är mycket användbara hjälpmedel. De är närmast nödvändiga för jägare som vill kunna skjuta säkra skott ut till sin egen bortre gräns, men undvika att skjuta bortom den gränsen. Monokulära mätare är smidiga och relativt billiga, men ändå effektiva. Svensk Jakt har testat nio avståndsmätare.

 

 

I några artiklar under 2022 berättar illustratören och viltskådaren Rolf Svensson om räven. I Svensk Jakt nr 6 får du veta mer om rävkullen som enligt vetenskapliga undersökningar förbrukat ett ton bytesdjur under den första sommaren.

 

 

Och missa inte våra fasta avdelningar i varje nummer av Svensk Jakt:

 • Vapen & skytte
 • Vapenutrustning
 • Vapenfrågor
 • Kåseriet
 • Viltsmak
 • Viltvård, fångst & fällor
 • Fråga veterinären
 • Utrustning
 • Sett & läst
 • Hälgekrysset
 • Hälgeserien
 • Jakttabellen
 • Solens upp- och nergång

Detta och mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nummer 7/2022.

 

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

 

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet?
Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev