Nu kommer ett nytt och fullmatat nummer av Svensk Jakt.

Nytt nummer av Svensk Jakt: Test av hundpejlar och unik lista med rätt alternativhagel

I dagarna landar Svensk Jakt nummer 5/2024 i våra prenumeranters brevlådor. Där läser du bland annat om ett test av fem hundpejlar, vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth har tagit fram en unik tabell för vilka alternativhagel som ska användas på olika vilt, du får följa med på en vårbockjakt utanför Bollnäs – och mycket, mycket mer.

Unik tabell: Rätt alternativhagel för olika vilt

Vana hageljägare brukar ha en uppfattning om vilka hagelnummer som passar till olika viltslag. Men den erfarenheten brukar gälla bly, eller kanske stål. Fler hagelmaterial har blivit aktuella och alla har olika densitet. Med ändrad materialvikt ändras även lämplig hagelstorlek. Vi guidar dig rätt i en unik tabell i Svensk Jakt nummer 5.

Test av hundpejlar

Dagens hundpejlar är fullproppade med en rad finesser. Teknikutvecklingen har tagit stora kliv de senaste åren, men det är också lätt att gå vilse bland alla inställningar och möjligheter. I Svensk Jakt nummer 5 testar vi fem hundpejlar.

Inför EU-valet

Mandatperioden för våra EU-parlamentariker är snart till ända. I juni ska 21 nya svenska parlamentariker väljas. Men vad har våra folkvalda politiker gjort under sina år i Bryssel? Vilka är de stora besluten som fattats och hur har de kommit till?

Vårbockjakt i Gävleborg

Det blåser ordentligt, nordvästan sveper längs med de stora avlånga åkrarna. Det är början av maj i södra Hälsingland och värmen har inte riktigt anlänt än, när vi följer med Elias Alm på vårbockjakt.

Jägartips: Bygg en åtelbomb

Med en riktigt attraktiv åtel eller foderplats för vildsvin, går det att hålla djuren nära åtelplatsen så länge som möjligt. Särskilt viktigt är det under sommaren när man vill hålla vildsvinen från fälten och kvar i skogen. I det här jägartipset delar Svensk Jakt därför med sig av ett tips på en lockande åtelbomb.

Knip- och säljakt i Kosterhavet

Ovanför ytan är det så bra som en jägare kan önska, med knipor som fäller

och sälar i vattnet. Men allt är långt ifrån så idylliskt som det ser ut att vara.

Under ytan i Kosterhavets nationalpark döljer sig en pågående ekologisk katastrof. Torsken är i stort sett försvunnen med långtgående effekter som följd, och med Naturvårdsverkets säljaktförbud är det inget jägarna kan göra för att förbättra saken.

Så tränar du fågelhunden

Kärlek, tydlighet och att låta hunden vara hund. Det är hörnstenarna i hunddressyren. Det menar Amir Saidizand, landets mest efterfrågade dressör för stående fågelhundar.

Detta och mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nummer 5/2024.

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet?
Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev