Nytt nummer av Svensk Jakt: Stålhagelpatronerna du kan använda i din hagelbössa

Sommaren står för dörren och vad passar då bättre än att ligga i hängmattan och läsa, förslagsvis Svensk Jakt. I dagarna kommer ett rykande färskt nummer av tidningen i brevlådan hos våra prenumeranter.  

Lennart blev av med vapnen

– Jag visste inte vad jag skulle göra efter att vapnen togs ifrån mig, men så fick jag ett tips om att kontakta Sveriges vapenägares förbund, säger Lennart i reportaget. 

Lennart Andersson, 93, har jagat hala sitt liv, varit aktiv i jägareförbundet Stockholm och som eftersöksjägare. Därför blev det en chock när polisen kom för att beslagta hans vapen, och två av hans kanske sista jägarår togs ifrån honom.  

Fasan- och vildsvinsjakt

Mattias Stedt tar oss med på en spännande jakthelg på Kättersta gård i Östergötland. Under två dagar jagas fasan och vildsvin tillsammans med rutinerade jägare och duktiga hundar. Vi får även lära oss om fasaner och vilken viltvård som behövs för att fasanutsättningar ska lyckas.  

Test av handkikare

En handkikare bör stå högt på varje jägares utrustningslista. Men optik kan vara dyrt. I detta nummer testar därför Ulf Lindroth fem kikare i budgetklassen. Christian Larsson tipsar även om hur du tillverkar din egen kikarsele, för att få kikaren mer lättillgänglig utan att den hänger i vägen.  

Kronhjortsförvaltning

Sverige har väldig lite erfarenhet av kronförvaltning och det anses därför som krångligt och svårt, men med rätt kunskap kan det bli lättare. Anders Jarnemo guidar oss i sin artikel genom kronhjortanas beteende och levnadsätt och pekar ut vad som bör tänkas på i förvaltningen av kronvilt. Exempelvis varför spridningen av kronhindar går så långsamt och varför kronhjortar blir utsatta för dubbelt jakttryck.  

Välj rätt hagel

I och med det nya blyhagelförbudet tvingas många byta material i sina hagelpatroner. Till detta kommer tre utmaningar. Vilket alternativhagel ska användas? Vad är rätt hagelnummer och laddningar? Och kan man hitta de nya hagelmaterialen hos vapenhandlare? Ulf Lindroth har svaren och redovisar i sin tabell vilka stålhagel du kan skjuta i ditt hagelgevär. 

Motionstider

I sommar är det dags för Jägareförbundets årsstämma i Helsingborg. Till denna har flera motioner från olika delar av landet inkommit som förslag på förbättringar inom jakten och viltförvaltningen. Svensk Jakt har i detta nummer sammanfattat och sammanställt motionerna. 

Vilt med asiatisk touch

Carl Dreyer är kocken och jaktprofilen som vill inspirera till att tillaga viltkött på nytt vis. I nya numret av Svensk Jakt tipsar han om flera viltrecept med asiatisk tappning. 

Dreverfantasten

Lars Ove Bränninggård är jaktlig allätare och dreverfantast. Thomas Ekroth följde med honom ut på rådjursjakt utanför Falköping. Det blev många upptag och en bra jakt tack vare de två hundarna Vicky och Dixi (drevrar förstås) som även vunnit pris både för sitt utseende och sin jaktduglighet.  

Vårda duvan

Viltvård genom att sätta upp holkar är något många ägnar sig åt, men skogsduvan är sorgligt försummad. Fram tills nu har det knappt funnits några instruktioner till hur man bygger en duvholk, trots att skogsduvan har stor bostadsbrist. Något som Jägareförbundet Västerbotten är på väg att ändra på.  

Detta och mycket mer finns att läsa om i Svensk Jakt nummer 6/2023.  

Premiumartiklar 

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på Svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev