Nu kommer Svensk Jakts decembernummer.

Nytt nummer av Svensk Jakt: Så väljer du rätt kulvapen!

Vad passar bättre än att krypa ner i favoritfåtöljen när novembermörkret lägger sig över vårt avlånga land. För i dagarna landar Svensk Jakt nummer 12 i våra prenumeranters brevlådor. Ett jaktmagasin fullmatat med bilder och bokstäver om jakt.

I Västmanland följer vi med rådjursjägaren Tobias Strindälv som trots att jaktområdet ligger i ett vargrevir valde att skaffa en drever.

– Jag försöker jaga mycket i Sörmland och på vargfria marker, säger Tobias i reportaget. Det har tagit udden av lusten att jaga här runt Strasså.

Trots oron över varg blir det en spännande rådjursjakt där Tobias och jaktkompisen Emil Larsson lyckas fälla rådjur.

 

Svensk Jakts reporter Jan Henricson tog sig en pratstund med nya landsbygdsministern Peter Kullgren (KD) som numera har jaktfrågorna på sitt bord. Ministern fick bland annat svara på frågor om Vargar, fjälljakt, viltmyndighet och Jägareförbundets allmänna uppdrag.

Vargen påverkar jakten i stora delar av vårt land där så kallat genetiskt viktiga vargarna regelmässigt sätter stopp för vargjakt. Men hur länge anses de vara viktiga? Den frågan försöker Olle Olsson reda ut genom frågor till Naturvårdsverket, länsstyrelse och forskare.

 

I takt med att havet töms på strömming och annan sälföda har sälstammen svälter mer eller mindre ihjäl längs kusterna. Svensk Jakts reporter Kristoffer Pettersson följde med säljägaren Anna-Carin Westling på säljakt utanför Hudiksvall där avmagrade sälar slåss om maten.

Vintern är i antågande i stora delar av vårt avlånga land. En viktig utrustningsdetalj i kyla är torra och varma fötter. I Svensk Jakt nummer 12 testar Ulf Lindroth sju kängtorkar.

 

I stora delar av landet längtar många jägare på toppfågeljakten som drar igång när tjäder och orre börjar beta i trädtopparna. Det är en jaktform som bedrivs i krävande förhållanden som dessutom ställer höga krav på jägarens skjutförmåga. Men för den skull behöver inte jaktformen gräva onödigt stora hål i jägarens ficka. Svensk Jakts reporter Ulf Lindroth ger dig konkreta tips om hur du kan jaga toppfågel med liten plånbok.

Julen är inte mer än en månad bort – i tidningen får du tips på julklappar som passar alla sorters jägare. Utöver klappar är julmaten en viktig del av firandet. Självklart för du några tips på goda julrecept där viltkött är en viktig ingrediens såsom tjälknöl, rimmat vildsvin, rådjurspaté och förstås viltköttbullar.

 

I vår nya artikelserie om att välja rätt kulvapen börjar vi med den viktigaste punkten: Så väljer du rätt jaktstudsare för dina behov. Ulf Lindroth listar i nio punkter vad du ska tänka på för att hitta rätt.

Helge Lindahl är en av många som jagat älg under hösten. Det unika med Helge är att han fyllt 100 år. Vår reporter Lars-Henrik Andersson tog sig till Mellanström utanför Arjeplog för att träffa den erfarne älgjägaren.

Detta och mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nummer 12/2022.

 

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.
Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

 

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet? Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev