I motionen till Jägareförbundets årsstämma föreslås att återrapporteringen av resultatet av viltövervakningen kommer tidigare, och är mer jägarvänlig.

I motionen till Jägareförbundets årsstämma föreslås att återrapporteringen av resultatet av viltövervakningen kommer tidigare, och är mer jägarvänlig. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nytt jaktår föreslås i motion till Jägareförbundets årsstämma

Premium

Ändra jaktåret så att det blir mer biologiskt anpassat och ändra arbetssättet för att rapportera skjutet vilt. Det är två av förslagen i en motion om viltövervakning, som gått till Jägareförbundets årsstämma.

De omfattande förslagen om hur viltövervakningen ska utvecklas har initierats av Bernt Fransson som är ansvarig för viltövervakning i Jägareförbundet Kronoberg, som står bakom förslagen och som har skickat motionen vidare till Jägareförbundets årsstämma i Helsingborg.

Andra datum

I motionen föreslås att nuvarande indelning av jaktåret (1 juli–30 juni) ändras. Bernt Fransson skriver att han förstår varför man en gång i tiden valde en sådan indelning av året, men att nya förutsättningarna och nygamla vilt har förändrat jaktvanorna.

Nuvarande rapportering av fällt vilt på jaktårsbasis innebär enligt motionären att redovisningen av resultatet kommer så sent att en stor del av innevarande jaktsäsong redan har gått.

Tidigare ordning

”Redovisningen till jägare och andra sker oftast så sent som december och då har nyhetsvärdet försvagats avsevärt och den kommer inte förvaltningen till nytta. En snabbare redovisning skulle göra statistiken mer användbar och det ger ökad trovärdighet”, argumenterar motionären, som inser svårigheterna med att ändra jaktåret.

”Biologiskt borde jaktåret ändras men det är måhända en svår förändring att få till. Däremot vore det enklare att återgå till tidigare ordning där arbetet med att summera den gångna säsongen sker före den nya börjar.”

Vänligt för jägare

I motionen trycks på att återrapporteringen ska vara så jägarvänlig som möjligt, för att öka intresset från enskilda att delta i viltövervakningen. Enligt motionen krävs ett intensivt arbete för att få in rapporter, och att redovisningen anpassats för att passa Naturvårdsverkets behov mer än jägarnas bidrar inte till att underlätta den saken.

Råbock och sälar bland motioner till Jägareförbundets årsstämma

Sammanfattningsvis föreslås att Jägareförbundet hittar ett annat arbetssätt för att hantera inrapporteringen, och komma med en lättolkad och lättillgänglig redovisning innan nästa jaktsäsong börjar.

Man vill också att förbundet verkar för ett nytt mer biologiskt anpassat jaktår, då en lämplig brytpunkt är när föryngringsperioden inleds i maj.

 

• Samtliga artiklar om Jägareförbundets årsstämma

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev