Ett mer diversifierat jordbruk kan bidra till både hållbarhet och ökad biologisk mångfald. Foto: Martin Källberg

Nytt forskningsprojekt ska bidra till ökad biologisk mångfald i odlingslandskapet

Familjen Kamprads stiftelse går in med åtta miljoner kronor till ett projekt på SLU:s forskningsanläggning Lövsta i Uppsala län. Projektet ska länka samman betande djur och växtodling. Tanken är att projektet ska ta reda på hur man kan skapa hållbara jordbruk.

– Vi vill visa på möjligheter att motverka den specialisering som ofta krävs inom både forskning och i det praktiska lantbruket. I det här unika projektet tar vi fram kunskap som leder till moderna och robusta system och som tar hänsyn till helheten: lantbruk, lönsamhet, miljö, landskap och människor, säger Sigrid Agenäs, professor i skötsel av idisslare, centrumledare för SustAinimal och projektansvarig, i ett pressmeddelande.

Forskarna slår fast att betesmarker innehåller rika livsmiljöer med stor biologisk mångfald, jämfört med åkermark med ettåriga grödor.

– Det vi siktar på är effektiv återanvändning av djurens gödsel, större möjlighet att odla diversifierade växtföljder med vall, livsmedels- och servicegrödor för att bygga markbördighet och motverka ogräs och växtskadegörare, vilket kan minska behovet av växtskyddsmedel och risken att ogräs och skadegörare utvecklar resistens, säger Göran Bergkvist, professor i ogräsekologi vid institutionen för växtproduktionsekologi i pressmeddelandet.

Läs mer om projektet här>>

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev