Ett lodjur får skjutas under skyddsjakt i Jämtland. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Nytt beslut om skyddsjakt på lodjur

Premium

Länsstyrelsen i Jämtland har beslutat om skyddsjakt på ett lodjur i Njaarke sameby. Jaktområdet omfattar marker i både Jämtland och Västernorrland.

Boo Westlund Publicerad 20 januari 2022 - 09:34

Ett lodjur har den senaste tiden angripit och dödat renar i ett område mellan Getsjön och Hälleberget som ligger inom Njaarke samebys marker. En riven renkalv upptäcktes den 7 januari, och därefter har flera lodjursrivna renar påträffats. Skadebilden består av både direkt och indirekta skador. Länsstyrelsen ser skyddsjakt som enda lösningen.

 

Motorfordon

Skyddsjakten får pågå fram till den 2 februari. Lodjuret får jagas under hela dygnet, men det finns krav på en (1) kilometers bakspårning innan jakt inleds för att kontrollera att det rör sig om ett ensamt djur.

Lodjuret får ringas med hjälp av skoter eller annat motorfordon, skyttar får transporteras ut med hjälp av skoter och då också frakta nödvändiga vapen.

 

Behålla trofén

Förföljande och avlivning från skoter får endast utföras av personal som är särskilt utsedd av länsstyrelsen. Skinnet från lodjuret tillfaller jakträttshavaren, och även trofé i form av kranium kan återfås efter den obligatoriska undersökningen vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

 

Jaktområdet sydöstra Jämtland. Karta: Länsstyrelsen i Jämtland

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram