Nyheter på jaktstigar

På 1980-talet arrangerades i genomsnitt 200 jaktstigar per år i landet. Sedan dess har antalet stigar halverats, men nu lanseras ett par nyheter som arrangörerna hoppas ska vända trenden.

 

Jaktstigar är en form av träning för jägarna att öva med hagelvapnet inför jaktsäsongen. Men deltagandet har varit vikande under lång tid.

 

Lars Björk

Enligt Lars Björk, skytteansvarig på Jägareförbundet, arrangeras det runt om i landet cirka 100 jaktstigar ingående i Jägareförbundet Gyttorp Cup. Tävlingarna har i genomsnitt 180 deltagare.

Vi har funderat på hur vi ska öka antalet jaktstigar och även få fler jäg­are att komma till varje jaktstig. Därför blir det i år några förändringar, med förhoppningen att få fler till start, säger Lars Björk.

En av förändringarna är att fem klasser nu blir fyra. Detta då klassen yngre oldboys (5065 år) förvinner och går upp i den öppna klassen.

 

Finalen går tidigare

En annan förändring är att man i år tidigarelagt finalen i Jägareförbundet Gyttorp Cup. Årets final arrangeras den 30 juni av Svegeråsens Jaktskytteklubb, mellan Vara och Grästorp i Västergötland.

Anledningen är att finalen ska komma i anslutning till jaktstigssäsongen, och inte två månader efter sista deltävlingen, säger Lars Björk.

I år sänks ribban för att kvalificera sig för finalen. Nu räcker det med att delta i en deltävling för att även vara startberättigad i finalen.

Jägarduvan, som funnits i ett decennium, är en annan tävlingsform som erbjuder jaktlik träning på lerduvor. Här är trenden den omvända antalet deltävlingar ökar för varje år. Förra årets 20 tävlingar lockade totalt cirka 2.500 startande. Även i Jägarduvan slås yngre oldboys i år ihop med öppen klass. Final­en avgörs på Öster Malma den 18 augusti.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev