Region Bergslagen inför nya rutiner när viltolyckor med rovdjur inträffar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nya rutiner vid olyckor med rovdjur

Region Bergslagen där bland annat Värmland ingår inför nu nya rutiner vid viltolyckor med rovdjur. Det är en effekt av händelsen då en skadad varg blev liggande länge innan den avlivades.

Den uppmärksammade händelse som bidrar till att Nationella viltolycksrådet, NVR, ändrar sina rutiner inträffade för en dryg månad sedan på väg 63 söder om Molkom i Värmland. Trots att vargen var svårt skadad dröjde det innan den avlivades.

– Bland annat mot bakgrund av det ändrar vi nu på våra rutiner i region Bergslagen. Istället för att endast ha två kontaktpersoner per län som vi skickar på viltolyckor med rovdjur kan samtliga kontaktmän åka på en sådan händelse, björn undantagen, säger Erica Broström, ansvarig polis vid NVR i region Bergslagen.

 

Tidigare diskussion

Enligt Erica Broström fördes en diskussion om förändringar redan innan händelsen utanför Molkom. Kontaktpersonerna har velat ha en sådan ordning för att det inte ska dröja för länge innan utbildad personal kommer till en plats där det exempelvis har körts på en varg.

 

Snabbare hantering

– Så är det i landet i övrigt, så det finns ingen anledning att vi inte ska ha det på samma sätt i vår region. Tanken är att det ska gå snabbare. Kontaktpersonerna som har kortare startsträcka kan  kontakta regionledningscentralen om specialtränade eftersöksekipage ska kallas in, om polisen behöver bidra i det fall människor samlas på platsen, om personer som är utbildade för mediakontakter behöver tillkallas, säger Erica Broström.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev