Från och med i år är det skytten som själv måste ansöka hos jordbruksverket om ett CITES-intyg. Tidigare hade länsstyrelsens besiktningsmän med sig förifyllda intyg vid besiktningen som lämnades över till skytten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nya rutiner vid årets björnjakt

Premium

Jordbruksverket har infört nya rutiner för CITES-intygen som krävs för att få sälja de björnar som fälls under licensjakt.

Länsstyrelsens besiktningsmän har tidigare haft förifyllda intyg med sig vid besiktningen som har lämnats över till skytten. Men nu är det nya rutiner som gäller.

Det är skytten/markägaren som själv måste ansöka hos jordbruksverket om ett CITES-intyg.

De ändrade rutinerna beror bland annat på att flera skyttar faktureras varje år för intyg de sedan inte har behövt.

Dessutom har Jordbruksverket inte fått tillbaka alla de förifyllda intyg som utfärdats i förväg, uppger myndigheten på sin hemsida. Jordbruksverket vill även likrikta hanteringen av CITES-intyg för björnkött med andra EU-länder.

 

Styck och frys

Jägaren kan som vanligt köra björnkroppen till en vilthanteringsanläggning och anläggningen kan lagra kroppen. Kroppen kan även styckas och frysas.

Så här skriver Jordbruksverket på sin hemsida:

”Under tiden du väntar på ditt CITES-intyg kan kroppen finnas kvar på anläggningen. Det viktiga är att köttet är spårbart, det vill säga att ägarbyte äger rum först när du har fått det CITES-intyg som tilldelas din björn.”

 

Ska arbeta snabbt

Skytten ska sedan lämna en kopia på detta ifyllda brev till vilthanteringsanläggningen så att björnköttets härkomst är klargjord. När skytten har fått CITES-intyg från Jordbruksverket kan försäljningen genomföras.

Skytten ansöker om CITES-intyg via en e-tjänst på Jordbruksverkets webbplats.

”Vi kommer att under björnjakten prioritera ärenden som rör de björnkroppar som säljs till slakterierna och arbeta så snabbt som möjligt med att handlägga just ditt ärende.”, uppger Jordbruksverket.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev