Det har bland annat införts en ny klass i både det nordiska och nationella skyttet. Foto: Martin Källberg

Nya reglementen klara för skyttetävlingar

Premium

Vart fjärde år ser Jägareförbundet över sina skyttereglementen och de nya gäller 2021–2024. Det blev några förändringar i tävlingsreglementet för det kombinerade skyttet med trap och stående råbock. Detta har nu fastställts av förbundsstyrelsen.

I det kombinerade skyttet där man skjuter trap, sporting, löpande älg samt stående råbock har Jägareförbundet valt att ha samma regler som det är i det nordiska skyttet som ligger under NJS (Nordisk Jägersamvirke). Detta för att man ska kunna använda samma vapen och kunna skyttemomenten om man skjuter nordiskt, nationellt, läns- och kretstävlingar.

Dessa regler har tagits fram med de nordiska länderna. I Sverige har det i huvudsak varit Jägareförbundets tävlingskommitté som arbetat med förslagen mellan NJS-mötena.

Även Jägareförbundets skytteansvariga tjänstemän har varit med som bollplank.

 

Variationer

De större förändringar som beslutats är att på trapskyttet blir det både variation i sida samt höjd 1–3,5 meter och kvar blir två skott per duva. Detta för att det ska likna jakten mer, då fåglar vid uppflog flyger på olika höjd.

De nya reglerna följer inte helt de nordisk trapreglerna, därför har vi ändrat namn till NJS Jägartrap för detta skytte. Vi har också ändrat så att färdigställning är 25 centimeter nedanför axeln vid både NJS Jägartrap samt NJS Jägarsporting.

 

Stående råbock

Den andra större förändringen är på den stående råbocken. Där har det minskats med ett skott på det liggande momentet, till fyra skott. Detta skott har flyttats till stående som nu blir med tre skott. Vi har behållit tre skott på sittande/knästående.

En nyhet är också att det är två minuters skjuttid i alla tre skjutställningarna mot tidigare fem minuter på liggande skytte, tre minuter på sittande/knästående samt två minuter på stående skytte.

 

Ny klass

Det är också infört en klass till som är 70 år och äldre i både det nordiska och nationella skyttet. Detta då vi har allt fler äldre skyttar som är med och skjuter.

 

Märkesreglementet

Targets fotografiska tavla för älg 80 meter är nu godkänd att användas vid märkesskjutningar. I övrigt är det inga förändringar i märkesreglementet, utöver att det har specificerats vilka tavlor som får användas vid björn- och vildsvinspasset.

 

Lars Björk

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev