Lyckanlaget jaktåret 2021–2022 samlat med nya jägare och mentorer efter första älgjaktdagen. Från vänster: Magnus Svensson, Lotta Karlsson, Anna Lexell, Chamilla Wolmarsson, Jonas Gustavsson, Jim Petersson, Andreas Pettersson, Stefan Pettersson, Daniel Eriklsson, Rickard Eriksson och Jonas Magnusson. Foto: Privat

Nya jägare som kan skatta sig lyckliga

Nyblivna jägare som får komma med i Lyckans premiärjaktlag kan skatta sig lyckliga. Så sammanfattar två av jägarna som varit med under ett händelserikt jaktår erfarenheterna de nu tar med sig till fortsatta äventyr på Dianas stigar.

Lyckans premiärjaktlag som huserar i skogarna utanför Hok några mil söder om Jönköping har ett unikt upplägg. Initiativtagaren Stellan Eriksson har tillsammans med markägaren Sveaskog och dess jaktansvarige Anders Carlsson här bildat ett jaktlag som är mycket speciellt.

I jaktlaget blir man endast antagen som nybliven jägare. De som inte har tillgång till jaktmarker prioriteras.

 

Nöjda jägare. Eldsjälen Stellan Eriksson tillsammans med två nöjda jägare, Lotta Karlsson och Magnus Svensson, som under jaktåret ingått i Lyckans premiärjaktlag. Foto: Jan Henricson

Efter ett intensivt jaktår med mängder av jakter, föreläsningar och kortkurser får jägarna tacka för sig, och lämna plats åt nya nyblivna jägare i behov av en vidare introduktion i jaktens underbara värld.

 

”Vi bygger på utbildningen för några nya jägare. Efter att teoriprov och praktiska prov är avlagda lämnas de alldeles för ofta ensamma.”
– Stellan Eriksson

 

– Vi bygger på utbildningen för några nya jägare. Efter att teoriprov och praktiska prov är avlagda lämnas de alldeles för ofta ensamma. Utan jaktmarker, utan kontakter och risken är stor att de inte kommer vidare och inte blir jägare. Med Lyckans premiärjaktlag vill vi hjälpa åtminstone några att slippa hamna i den situationen, förklarar Stellan Eriksson det imponerande jobb han lägger ner på att lotsa de nya jägarna vidare.

Det råder ingen tvekan om i vilket jaktlag de här jägarna hör hemma. Foto: Privat

Hans filosofi är enkel. Nyutexaminerade jägare är långt ifrån några färdiga jägare. Lärandet är livslångt, och för att komma vidare behövs något mer än enbart jägarexamen att gå vidare från.

– Det är just det vi vill ge de nya jägarna. En rejäl grund att stå på då de under ett år har fått prova på så mycket som möjligt, säger Stellan Eriksson som gärna ser sitt projekt som en grundkurs i allmogejakt.

Därför är programmet som jägarna i Lyckans jaktlag får tillgång till minst sagt intensivt, med 60-talet jaktaktiviteter, föreläsningar, studieresor, jaktresor och kortkurser.

 

Intensivt program

Vi skummar i programmet under rubriken Aktiviteter och Jaktdagar för jaktåret 2021–2022:

7 augusti, startträff, inskjutning.

8 augusti, vakjakt räv och grävling.

15 augusti, information om råbocksjakt.

16 augusti, råbockspremiär.

28 augusti, jakttorn byggs och sätts ut.

11 september, studiebesök Jägareförbundet Skedhult.

24 september, bra hagelskott.

16–17 oktober. Älgjakt.

30 oktober. Rådjursjakt med hund.

22–23 oktober. Räv- och harjakt med stövare.

27 november. Styckning, malning och paketering.

 

En brunn

Ovan är endast ett utdrag. Nya jägare med jaktlust och vilja att lära mer har en brunn att ösa ur i Lyckans premiärjaktlag.

– Och jag har varit med om nästan alltihop, säger Lotta Karlsson nöjt när Svensk Jakt träffar henne och jaktkamraten Magnus Svensson efter att ett händelserikt jaktår är till ända.

Lotta Karlsson kom i kontakt med jakten genom en jagande kompis. Hon var med en dag i skogen och tyckte genast att det var både intressant och roligt och bestämde sig för att läsa jägarskolan.

 

När Lotta Karlsson fick veta att hon fått en plats i jaktlaget, blev hon så glad att tårarna kom. Lotta trivs på jaktpasset, som synes. Foto: Camilla Svensson

När Lotta var på skjutbanan efter avklarad jägarexamen frågade hon om det fanns någon som kunde tipsa om ett jaktlag.

– Då var det en tjej som sa att hon kanske hade något till mig. Jag blev så glad när Stellan hörde av sig att jag började gråta.

 

”Otroligt lärorikt och intressant.”
– Lotta Karlsson

 

Lotta berättar om det hon tycker varit ett helt fantastiskt år.

– Otroligt lärorikt och intressant. Inte bara för att jag har fått prova olika jaktformer, utan också för allt som är runt omkring. Naturen, kamratskapet, viltvården, resorna vi har gjort tillsammans.

 

Jaktkompisarna Lotta Karlsson och Magnus Svensson kopplar av under en rävjakt med Lyckans premiärjaktlag. Foto: Privat

Lotta Karlsson bor i Jönköping, Magnus Svensson i Skillingaryd. Under de tre första åren av Lyckans premiärjaktlag har jägarna kommit från skilda håll i länet. Vissa är beredda att åka långt för att delta i aktiviteterna.

Magnus Svensson började jaga efter att allt för mycket arbete i den egna firman resulterade i en hjärtinfarkt. När han kom till insikt i att han måste varva ner och ägna sig åt något annat än sitt arbete började han fundera på om jakt kunde vara något.

– Jag hade varit med en kompis och vakat på vildsvin vid ett tillfälle, och tyckte att det var både spännande och rogivande. Så jag bestämde mig för att ta jägarexamen.

 

En vändpunkt

Man kan lugnt säga att det för Magnus del har fallit väl ut. 2020 arbetade han 33 lördagar. 2021 hade den siffran minskat till 3. Och det är klart, den som vill delta i Lyckanlagets intensiva program har inte tid med återkommande helgjobb.

– Det blev en vändpunkt för mig. Jag mår mycket bättre nu. Och så hade jag turen att komma med i Lyckans jaktlag. Jag ringde till Stellan i ett annat ärende som handlade om skytte och när vi pratat en stund och han förhört sig lite sa han: jag kanske har något för dig.

 

”Jag tycker att jakten ger mig otroligt mycket på många plan.”
– Magnus Svensson

 

Magnus Svensson säger att han aldrig har varit någon föreningsmänniska. Att arbetet i företaget tagit all hans tid i anspråk.

– Det här med att tillhöra ett jaktlag är mycket speciellt. Jag uppskattar sammanhållningen, att vi delar det gemensamma intresset. Ja, jag tycker att jakten ger mig otroligt mycket på många plan.

 

Idel lovord

Lyckans premiärjaktlag har som sagt varit igång i tre år vid det här laget. Stellan Eriksson ska tillsammans med Sveaskogs Anders Karlsson göra en utvärdering om fortsättningen i sommar. Mycket tyder emellertid på att åtta nya jägare erbjuds ett delta i jaktlaget även nästa jaktår.

Får nya jägare läsa svaren på den lilla enkätundersökning som Stellan Eriksson gjorde bland årets deltagare inför det här reportaget, lär han bli överöst med ansökningar.

 

Omhändertagandet av fällt vilt är en viktig del av jägarlivet i Lyckans premiärjaktlag. Foto: Privat

Att här redovisa svaren låter sig inte göras, men vi tar med ett par stycken:

”Får man möjligheten ska man inte tveka en sekund.”

”Helt otrolig chans att få testa på ett jaktår.”

”Fantastiskt tillfälle att få lära sig om jakt.”

”Tycker så många som möjligt ska få ta del av detta. Dock önskar jag minst två år.”

 

Kort tid

Och det är sant. Ett år är en kort tid, och det måste kännas både tungt och vemodigt att skiljas åt när jaktåret är slut.

– Så är det. Inte bara för jägarna utan också för oss ledare. Man fäster sig vid människor och om det varit möjligt hade de fått vara kvar. Men då faller hela idén med Lyckans premiärjaktlag, säger Stellan Eriksson.

Några får emellertid möjlighet att fortsätta. Ett jaktlag med det omfattande programmet går inte att driva med enbart en eller två ledare.

– De som har varit med ett år kan bli kvar som mentorer året efter. Utöver det har vi flera engagerade i laget. Inte minst spelar hundförarna en viktig roll, säger Stellan Eriksson.

 

Några blir kvar

Andra bjuds in för att få vara med i ytterligare någon jaktlig aktivitet. I år blir till exempel samtliga 24 som varit med de tre första åren inbjudna till en dag på skjutbanan.

– Vi försöker hålla kontakten. Några har fått hjälp med att komma med i etablerade jaktlag, några har fått erbjudande. Det är viktigt att de får fortsätta att jaga nu när de har kommit igång. Erfarenheten är att det är lättare att få en plats i ett lag efter att de deltagit i Lyckans premiärjaktlag, säger Stellan Eriksson.

Fakta Lyckas premiärjaktlag

Plats: Norr om Hok, Jönköpings län.
Markägare: Sveaskog, länsstyrelsen, Rostedts lantbruk.
Areal: 1.176 hektar.
Jaktledare: Stellan Eriksson.
Antal medlemmar: 8 nya jägare, jaktledning, hundförare, mentorer.
Jaktaktiviteter: 40–60 dagar/kvällar.
Utbildningsmål: Ökad kunskap med hög etik samt god säkerhet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev