Krav på fasta skjutplatser skulle kunna äventyra jägarnas skytte för bland annat Björnpasset.

Krav på fasta skjutplatser skulle kunna äventyra jägarnas skytte för bland annat Björnpasset. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nya föreskrifter hot mot jägarnas skytte

Skytteförbunden och Svenska Jägareförbundet träffades på onsdagskvällen för att diskutera Polisens kommande föreskrifter, som man befarar ska innehålla krav på fasta skjutplatser på landets skjutbanor.

Lars Björk.

Lars Björk. Foto: Madeleine Lewander

– Detta berör alla som har skjutbanor, säger Lars Björk, skytteansvarig på Svenska Jägareförbundet.

Det är i samband med att Polisen håller på att skriva en ny FAP, det vill säga Föreskrifter och allmänna råd för polisväsendet, som saken har kommit upp.

– Föreskrifterna är gamla och behöver ses över, säger Lars Björk.

Sedan fem år har Polisen ansvar för besiktning av landets skjutbanor.

– I höstas hölls en hearing med alla berörda förbund. Inget förslag är ute än, men det har varit en intern diskussion inom Polisen. Det finns även poliser som ägnar sig åt dynamiskt (rörligt) skytte på sin fritid, fortsätter Lars Björk.

 

Påverkar övningsskytte

Ett krav på fasta skjutplatser och förbud mot förflyttning på skjutbanan skulle enligt Lars Björk kunna påverka jägarnas träningsskytte, till exempel under Björnpasset och Vildsvinspasset.

– Vi behöver flytta oss och träna på olika avstånd på skjutbanan, säger han.

Onsdagskvällens möte kommer att få en fortsättning.

– Vi enades med skytteorganisationerna om att ta en kontakt med Polisen igen, säger Lars Björk.

 

Fråga till ministern

Sten Bergheden (M). Foto: Riksdagen

Den moderate riksdagsmannen Sten Bergheden har tidigare ställt en fråga till inrikesminister Mikael Damberg, om de nya skjutbaneregler som kan hota skyttet i landet.

Han har nu fått svar från ministern, som skriver:

”Hur Polismyndigheten väljer att utforma sina föreskrifter är upp till myndigheten att besluta om så länge föreskrifterna håller sig inom det bemyndigande som myndigheten har fått. Polismyndigheten beslutar även självständigt hur den ska utforma sina allmänna råd. Jag har därför inte för avsikt att vidta någon åtgärd med anledning av Polismyndighetens pågående översyn av aktuella föreskrifter och allmänna råd.”

 

Bergheden kommenterar

– Jag ser med stor oro på att ministern och regeringen intar en så passiv roll när det gäller nya föreskrifter för landets skjutbanor, säger Sten Bergheden (M).

Han anser att frågan är så viktig och hotar flera skjutbanor och skytteverksamheter, att den behöver lyftas upp till regeringen och riksdagen för avgörande.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev