Fastighetsgränser kan komma att justeras när länsstyrelsen börjar använda nya kartor vid registrering av älgjaktområden. Foto: Jan Henricson

Nya arealer för älgjakt

Älgjaktmarkerna i Jönköpings län ska anpassas till de digitalt uppmätta kartorna i Lantmäteriets databas. Trots att licensområden plötsligt kan få minskade arealer innebär det inga särskilda förändringar vad gäller tilldelningen.

Under våren arbetar Länsstyrelsen med att uppdatera alla arelaer i länets älgjaktsområden. Enligt Ingemar Sjöberg, som handlägger jaktfrågor på länsstyrelsen, sker detta för att områdena ska stämma överens med den digitala mätning som finns i Lantmäteriets databas.

– Vi får ett rättvist system som vi inledningsvis ska använda vid nyregistreringar. Avsikten är också att det ska vara transparant genom att det läggs ut i älgdata.se, säger Ingemar Sjöberg.

 

Små skillnader

Ingemar Sjöberg, länsstyrelsen Jönköping.

När beslut har tagits om nya arealer kommer de att ersätta de som registrerats tidigare.

– Vi har gjort en analys av vad det kan innebära och det är inte många områden som det skiljer mycket i areal jämfört med hur det nu är, säger Ingemar Sjöberg.

Med nuvarande system grundar sig registreringarna på uppgifter om arealer på Lantmäteriets lagfarter. De felaktiga uppgifter som finns i dessa har följt med in i länsstyrelsens älgjaktsområdesregister.

– Vi började digitalisera vårt kartmaterial i början av 2000-talet. Men eftersom utgångspunkten var papperskartor följde vissa fel som fanns på dessa med till den digitala kartan. Det kunde till exempel vara att man ritat ut jaktmarksgränsen vid en väg istället för längs fastighetsgränsen, säger Ingemar Sjöberg.

 

Påverka fördelning

I ett pressmeddelande skriver länsstyrelsen att anpassningen till Lantmäteriets databas kan innebära att fastigheter som fått en annan markanvändning kan komma att avregistreras, till exempel om skogsmark omvandlats till industrimark.

– Men sådana förändringar blir i så fall en senare fråga. Det är ingen som blir avregistrerad inför årets jakt, säger Ingemar Sjöberg.

Man kan tänka sig att en justering av älgjaktarealen har störst påverkan på licensområden, där man plötsligt kan hamna under arealgränsen som krävs för att få en älg tilldelad.

– Men det har också betydelse för älgskötselområden. Om jaktlagens arealer justeras kan det påverka fördelningen av älgar inom skötselområdet. Likaså kan justeringar av marker som ingår i ett jaktlag komma att få betydelse för de som ingår i laget, säger Ingemar Sjöberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev