Naturvårdsverket vill utöka sitt uppdrag

Naturvårdsverket väntas i dag föreslå ökad tydlighet i viltförvaltningen, bättre uppföljning och en moderniserad jaktlagstiftning.

Naturvårdsverket presenterade i dag en ny strategi för svensk viltförvaltning. Strategin som är framtagen på uppdrag av regeringen föreslår en rad förändringar.
Bland annat en översyn av jaktförordningen och att Naturvårdsverkets uppdrag utökas.

Naturvårdsverket presenterar en ny viltstrategi. Presentationen skedde i samband med Almedalsveckan i Visby.
I strategin beskriver Naturvårdsverket hur näringar och fritidsintressen kopplade till viltet kan ges bättre förutsättningar för att utvecklas. Här finns också strategier för att förebygga och minska skador från vilt.

Ny jaktlagstiftning?
Dessutom kommer Naturvårdsverket föreslå ökad tydlighet i viltförvaltningen – tydligare roller, bättre uppföljning och en moderniserad jaktlagstiftning.
– Vi har tagit fram en vision och en strategi som är en nystart där vi pekar ut riktningen för svensk viltförvaltning som helhet. Vi vill lyfta fram viltets betydelse som gemensam samhällsresurs till glädje och nytta för många människor, säger Eva Thörnelöf, vikarierande generaldirektör på Naturvårdsverket.
Visionen ställer krav på gemensamt ansvarstagande för en gemensam resurs, menar Naturvårdsverket.
– Ett exempel på det gemensamma ansvaret är vikten av att förebygga och minska skador. Det är en förutsättning för en viltförvaltning i balans, fortsätter Eva Thörnelöf.
Strategin fokuserar på följande områden för att uppnå visionen:

  • Främja brukandet av vilt som resurs.
  • Förebygga skador och andra problem som viltet orsakar.
  • Skapa en tydlig och förutsägbar viltförvaltning.
  • Bygga viltförvaltningen på kvalitetssäkrad kunskap.
  • Samarbeta aktivt med andra länder.

Strategin ska fungera som en grund för Naturvårdsverkets eget arbete de närmaste åren och som en vägvisare för andra myndigheter och aktörer i deras arbete.

Vill besluta om jakttiderna
– Strategin föreslår förändringar på nationell nivå både för Naturvårdsverkets och andra myndigheters arbete med viltförvaltningen. Här förslår vi att viltförvaltningen blir en del av Miljösamverkan Sverige för att stödja en fortsatt regionalisering av viltförvaltningen, avslutar Eva Thörnelöf.
Som en del i regionaliseringen föreslår Naturvårdsverket att beslut om de allmänna jakttiderna flyttas från regeringen till Naturvårdsverket, eller i vissa fall till länsstyrelserna. En sådan ordning ökar möjligheten att anpassa förvaltningen till regionala och lokala förhållanden, menar Naturvårdsverket.

Viltköttet viktigt
Vidare anser myndigheten att det ska finnas en enkel och säker hantering av den naturresurs som viltköttet utgör.
”Jakt, handel, distribution och förädling av viltkött och andra produkter av vilt ska utformas så att livsmedelshygien och köttkvalitet säkras och så att så mycket som möjligt av djuret tas till vara. Viltkött bör vara ett naturligt inslag i den mat som serveras inom den offentliga sektorn. Produkter av vilt ska också utan omotiverade hinder kunna användas inom konst, design, hantverk och slöjd.”
Vidare föreslår Naturvårdsverket en utökning av uppdraget:

Utökade uppdrag
• Naturvårdsverket bör få ett tydligt uppdrag när det gäller att medverka till att främja brukandet av vilt.
• Naturvårdsverket bör få ett ökat ansvar för uppföljning och övervakning av viltpopulationerna.
• Naturvårdsverket bör få ett särskilt ansvar för att ta fram nationella förvaltningsplaner för klövvilt, rovdjur respektive stora fåglar.
• Naturvårdsverket bör få i uppdrag att besluta om jakttider, med möjlighet att delegera vissa beslut till länsstyrelsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev