Högre kompetens och fler kvinnor på förtroendeposter i landets älgförvaltning. Det är några av målen med den nya utbildning som Jägareförbundet startar under 2020. Foto: Åsa Nordien

Ny utbildning ska ge mer jämställd älgförvaltning

En helt ny utbildning för Svenska Jägareförbundets medlemmar startar under året. Målet är att få fler jägare att axla olika roller inom viltförvaltningen.
– Utbildningen syftar också till att göra viltförvaltningen mer jämställd, säger Alpo Syväjärvi, regionchef Mitt.

Alpo Syväjärvi.

Bakgrunden till utbildningen Jämställd viltförvaltning, som innehåller älgförvaltning, ekologi och sociologi och startar under 2020, är ganska självklar.

– Vi har många medlemmar som vill ta på sig olika roller, men som inte känner att de har tillräckligt med kunskap. Utbildningen ska lyfta kunskapsnivån, säger Alpo Syväjärvi.

 

Ökad kompetens

Svenska Jägareförbundet vill alltså öka kompetensen inom viltförvaltningen och samtidigt öka andelen kvinnliga representanter i älgförvaltningsgrupperna (ÄFG).

Utbildningen vänder sig till både män och kvinnor som ska förberedas för nominering till ÄFG, viltförvalningsdelegationen, eller stärkas i sin roll inom älgskötselområden eller viltvårdsområden. Målet är att hälften av ansökningarna ska komma från kvinnliga jägare.

 

Fler perspektiv

– Utbildningen är bra för alla. Det vore dessutom riktigt kul att nå målsättningen att hälften av de sökande till utbildningen ska vara kvinnor, då en jämställd
arbetsgrupp ger fler perspektiv, säger Alpo Syväjärvi.

Distansutbildningen pågår under perioden augusti–oktober 2020. Ämnen som förvaltningsstruktur, administration, viltförvaltning, samarbete och gruppdynamik tas upp. Startskottet går den 14–15 augusti på Öster Malma och därefter är det självstudier om 25–30 timmar.

En ytterligare träff fokuserar på regional viltförvaltning.

 

Ulrika Karlsson-Arne

Dags för anmälan

Vill du ta dig an utmaningen att både öka din kompetens inom viltförvaltning och bidra till ett mer jämställt arbete?

Anmälan är öppen 1 februari–1 maj via Svenska Jägareförbundets hemsida www.jagareforbundet.se/jamstalldviltforvaltning där du även hittar mer information.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev