Publicerad 31 mars 2020 - 15:41

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander är kritisk till den nya tillfälliga lagen om hemlig dataavläsning. Foto: Martin Källberg och Leif Andersson

Ny lag om hemlig övervakning kritiseras av Advokatsamfundet

Premium

Den 1 april börjar den tillfälliga lagen om hemlig dataavläsning att gälla. Lagen som ska gälla i fem år innebär att polisen kan gå in och ta över en misstänkts mobiltelefon eller dator. Mia Edwall Insulander är generalsekreterare för Advokatsamfundet, som har riktat hård kritik mot den nya lagen.

– När det gäller hemlig dataavläsning menar Advokatsamfundet att det inte är proportionerligt med ett så kraftigt ingripande som lagen innebär. Integritetskränkningen är för långtgående för den som blir utsatt, säger Mia Edwall Insulander.
– Vilket samhälle vill vi leva i och vart bär det hän? I förlängningen lever vi kanske i ett övervakningssamhälle där medborgarna är övervakade i realtid både i och utanför sina hem, säger hon.

 

Tre parametrar

När det gäller ny lagstiftning menar Advokatsamfundet att tre parametrar ska vara uppfyllda.
Den första frågan är om det finns ett behov?
Nästa fråga gäller om den nya lagstiftningen kommer att vara effektiv?
Det tredje frågan gäller proportionaliteten.
– Särskilt när det gäller hemliga tvångsmedel måste vi ställa oss frågan om den integritetskränkning det innebär verkligen står i proportion till det man vill uppnå, säger Mia Edwall Insulander.
Hon menar att dom flesta överens om att det finns ett behov av att komma åt de kriminellas nya sätt att kommunicera med varandra.
– Men, påpekar hon, när det gäller effektiviteten ska vi komma ihåg att många kriminella ligger steget för oss. Om vi tar till en sån här lagstiftning finns risken att de hittar nya tekniska möjligheter att kommunicera och då har vi ändå inte uppnått vad vi ville med lagförändringen.

 

Advokatsamfundets förslag

Advokatsamfundet har bland annat föreslagit att hemlig dataavläsning ska vara sekundär till andra tvångsmedel, alltså att man exempelvis måste prova traditionell telefonavlyssning först – innan hemlig dataavläsning får tillgripas.
Ett annat förslag är att bara Säkerhetspolisen ska få använda hemlig dataavläsning.

 

Foto: Säkerhetspolisen

– Vi menar att man borde sätta väldigt höga krav för hemlig dataavläsning så det bara handlar om mycket allvarlig brottslighet.
– Det är lätt att tänka att det klart att vi ska ha en effektiv brottsbekämpning. Polisen vill naturligtvis gott och gör alltid rätt men det kan man inte utgå ifrån. Vi måste ha säkerhetsventiler för våra mänskliga rättigheter helt enkelt.
Då är det viktigt att vi fundera över vad händer om det blir fel. Vi förskjuter gränserna ganska snabbt nu, säger Mia Edwall Insulander.

 

Överskottsinformation

Mia Edwall Insulander pekar också på risken för vad som händer med den överskottsinformation man får. Hur kan och bör staten använda sig av den? Och vad händer när det blir fel? Om man råkar avlyssna fel person?
– Man kan avlyssna i realtid vad som händer i din dator eller mobiltelefon.
Dom kan slå på kameran och se vem som sitter framför datorn eller mobilen och skriver.

 

Foto: Lars-Henrik Andersson

– Polisen kan ju även ta del av vilken geografisk position en människa har och veta exakt var personen befinner sig, säger Mia Edwall Insulander.
Advokatsamfundet har även haft invändningar mot att åklagaren kan ta beslut om hemlig dataavläsning interimistiskt, alltså att beslut prövas i efterhand av domstol.
– Det är inte en lämplig ordning att åklagare själv får ta beslutet eftersom det är ett så ingripande åtgärd.

 

• Vad händer om åklagaren tar beslut om hemlig dataavläsning och domstolen i efterhand underkänner beslutet? Ska man radera den informationen?
– Ja, det är en bra fråga. Jag utgår ifrån att det inte få användas, men det vågar jag inte svara på, säger Mia Edwall Insulander.
I morgon – den 1 april – börjar alltså den nya lagen om hemlig dataavläsning att gälla. Det betyder att exempelvis NOA-polisen som Svensk Jakt berättade om i torsdags, får helt nya och utökade möjligheter.

 

Leif Andersson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram