Insamlingar av fästingar norr om Dalälven.

Insamlingar av fästingar norr om Dalälven.

Ny fästingart upptäckt i Sverige

I slutet av juli hittades för första gången vuxna fästingar av arten Hyalomma marginatum i Sverige. Statens veterinärmedicinska anstalt har nu konstaterat ett 30-tal fall av vuxna Hyalommafästingar, från Skåne och upp till Dalarna. Bland dessa har ytterligare en ny art dykt upp: Hyalomma rufipes.

SVA skriver i ett pressmeddelande att Hyalomma rufipes är en fästingart, som liksom Hyalomma marginatum, är vanlig i områdena kring Medelhavet. Båda fästingarna kan överföra smittämnen som kan ge allvarliga sjukdomar som Krim-Kongo blödarfeber, Rickettsia (fläckfeber), Theileria equi och Babesia caballi. De två sistnämnda är allvarliga sjukdomar hos häst.

SVA har under hela sommaren drivit ett forskningsprojekt där allmänheten uppmanats att skicka in fästingar från norra Sverige, med Dalälven som begränsning i söder.

– Allmänhetens engagemang har varit fantastiskt och vi har fått in omkring 4 500 fästingar! Vi är mycket tacksamma för detta och arbetar vidare med artbestämning och analys av fästingarna för att se vilka smittor de kan föra med sig. Det tar tre till sex månader, säger forskare Anna Omazic, i pressmeddelandet.

 

Kartan visar var i Sverige, per kommun, fästingar har rapporterats efter insamlingen norr om Dalälven, 7 juni - 31 oktober 2018. De röda punkterna anger platser där den nya fästingen Hyalomma påträffats, även utanför insamlingsområdet i norr. Värdet noll betecknar kommuner där inga fästingar har samlats in.

Kartan visar var i Sverige, per kommun, fästingar har rapporterats efter insamlingen norr om Dalälven, 7 juni – 31 oktober 2018. De röda punkterna anger platser där den nya fästingen Hyalomma påträffats, även utanför insamlingsområdet i norr. Värdet noll betecknar kommuner där inga fästingar har samlats in. Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev