Nu kontrolleras det att restriktioner i Fagersta följs. Foto: Thomas B Andersson

Nu startar kontroller i den svinpestsmittade zonen i Fagersta

Med start i dag, torsdag 26 oktober, börjar personal från Jordbruksverket göra kontroller i den svinpestsmittade zonen.

Jordbruksverkets kontroller införs för att säkerställa att myndighetens beslut om restriktioner i skog och mark faktiskt följs. Dessa syftar till att minska risken för spridning av afrikansk svinpest, och efterlevnaden är mycket viktig.

Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Sker regelbundet

Det handlar om kontroller både av att restriktionerna efterlevs och att villkoren i beviljade undantag följs. Kontrollerna sker regelbundet, och kommer att pågå så länge Jordbruksverkets restriktionsbeslut gäller.

– Vi prioriterar därför att rikta kontrollerna mot områden där risken är större för att obehöriga rör sig. Bekämpningen av afrikansk svinpest ställer höga krav på uthållighet över tid för alla inblandade, och det gäller även efterlevnaden av restriktionerna, säger Madeleine Haal Gertzell, gruppchef i Jordbruksverkets krisorganisation i pressmeddelandet.

Obehöriga rör sig i området

Myndighetens bild är att de allra flesta som bor och verkar i den smittade zonen följer restriktionerna, men att det samtidigt förekommer att obehöriga rör sig i skog och mark.

– Vi hoppas självklart att det inte blir aktuellt med böter eller indragna undantag. Men jag vill starkt betona hur viktigt det är att restriktionsbesluten följs. Det är viktigt att vi alla hjälps åt för att förhindra att smittan sprids till andra områden med fler restriktioner som följd, säger Madeleine Haal Gertzell.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev