Tajgafästing. Foto: SVA

Tajgafästing. Foto: SVA

Nu ska tajgafästingen kartläggas bättre

Över 22 000 bilder har allmänheten skickat in till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, under det första kampanjåret för ”Rapportera Fästing”.

”Rapportera Fästing” ska hjälpa SVA att samla in information om vår inhemska fästingpopulation.

Det som bland annat har framkommit under året som gått är att fästingar är tydligt aktiva under vintertid.

Tajgafästing i fokus

Anna Omazic, SVA. Foto: SVA

– Rapporterna visar att det inte är någon tvekan om att vår vanliga fästing kan vara aktiv även på vintern. Vi vet ännu inte varför men en hypotes är att fästingarna kan finnas i närheten av vilda djurs sovplatser. Värmen från djuren kan få fästingarna vakna och när till exempel en hund går genom legan, kan fästingen haka fast i hundens päls, säger Anna Omazic, forskare på SVA, i ett pressmeddelande.

Tajgafästingen är i fokus i år vilket är en nyhet. De som bor i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland kan skicka in alla fästingfynd till SVA för artbestämning och analys av TBE-virus.

Posta fästing

– Ett stort tack till alla som hittar en fästing och använder ”Rapportera Fästing”. Om du ser en fästing på dig själv, på ett djur eller i naturen, rapportera. Vi är fortsatt särskilt intresserade av ovanliga eller exotiska fästingar. Då kan vi identifiera nya arter tidigt och skapa en grund för framtida övervakning av nya fästingburna sjukdomar. Vi ser fram emot att också få in mycket fästingar från norra Sverige i år för att få ny kunskap om tajgafästingens utbredning i landet, säger Anna Omazic.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev