Rovviltsnämnderna i Norge slår fast att 36 vargar ska skjutas på licensjakt i höst. Foto: Kjell-Erik Moseid

Norskt beslut om licensjakt på 36 vargar

Rovviltsnämnderna i Norge fastställde under gårdagen att 36 vargar ska få skjutas under höstens licensjakt och avvisar samtliga 19 överklaganden som framställts emot beslutet. Det är dock osäkert om regeringen slutligen godkänner beslutet.

I juni i år bestämde rovviltsnämnderna i Hedmark, Oslo, Akershus och Östfold att 36 vargar skulle skjutas under höstens licensjakt. 12 vargar utanför vargreviren och 24 i Osdalen-, Julussa- och Slettåsreviren. Bland de 19 olika överklaganden som framställts mot beslutet fanns synpunkter på att att kvoten var både för hög och för låg samt att ingen jakt alls skulle tillåtas, rapporterar NRK.

 

Osäkert om beslutet gäller

Beslutet kan komma att hävas eller förändras av Klimat- och miljödepartementet.

Ledamöterna i rovviltsnämnderna har inte varit överens om antalet och har också olika syn på hur beslutet kommer att hanteras av regeringen.

– Vi kan inte vara säkra på att beslutet är giltigt och i linje med de konventioner vi lyder under. Jag tror att departementet upphäver beslutet och minskar antalet vargar som får skjutas.

– Förra året omprövades beslutet av regeringen och jag skulle bli förvånad om det inte händer även i år, säger Öivind Solum, ledamot i rovviltsnämnderna, Oslo, Akershus och Östfold till NRK.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev