Norska WWF förlorade domstolsprövningen av vargjakten i Oslo tingsrätt. Rätten anser att staten följde gällande lagar och internationella förpliktelser. Foto: Olle Olsson

Norska WWF förlorar mål om vargjakt

Norska WWF förlorade den rättsliga prövningen av årets licensjakt på varg i Norge. Stiftelsen hade överklagat jakten till Oslo tingsrätt med hänvisning till att jakten stred mot grundlagen, naturmångfaldslagen och Bernkonventionen.

Oslo tingsrätt tog i april i år upp vinterns norska vargjakt. WWF drev sin sak som ett civilmål och nu har domen på 46 sidor kommit.

Målet handlar om vinterns licensjakt på varg i Julussa och Osdalen, om tre skjutna valpar i de reviren i februari och om licensjakt på varg utanför etablerade revir. WWF:s hänvisning till att norska staten brutit mot gällande lagar får inte gehör i Oslo tingsrätt.

 

Jakten lovlig

I stället anser tingsrätten att villkoren i naturmångfaldslagen är uppfyllda, och att det då inte kan vara ett brott mot grundlagen eller Bernkonventionen.

Norska WWF förlorar målet, och döms att betala delar av rättegångskostnaden. Samtidigt anser tingsrätten att det fanns skäl att pröva frågan för att reda ut vad gällande lag kan eller inte kan tillåta när det gäller jakt på varg och andra rovdjur.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev