Norska jägare smugglade älgtjur

När tullarna lyfte på locket fanns både en järnhäst och en jämtländsk älgoxe på släpet. Älgar får inte föras över gränsen till Norge hur som helst. Foto: Tullen i Trondheim

Norrmännen försökte få med sig den tiotaggade Jämtlandsoxen över gränsen dold under kåpan på en släpkärra. Nu riskerar jägarna böter för tilltaget. Dessutom blev de av med älgen som tullen skickade till destruktion.

Det var i tisdags som de norska jägarna blev ertappade av tulltjänstemän från Trondheim. Enligt norska tullregler har man rätt att föra in 75 kilo kött från egen jakt. I sådana fall ska man betala moms på köttvärdet.
Men norrmännen tyckte sig inte ha tid att stycka älgen så de körde upp järnhästen lastad med älgoxen på släpet, fällde ner kåpan och styrde mot hemlandet.
Men norska tullen fattade misstankar och stoppade ekipaget. När de lyfte på locket låg där en älgtjur fastspänd på en älgdragare.
– Vi brukar vara misstänksamma på bilar som kommer med släp på de här vägarna. Så vi stannade bilen för kontroll, säger Björn Arild Sörli, avdelningschef på tullen i Trondheim, till Expressen som berättar Norgehistorien på sin hemsida.
Jägarna förklarade att de skjutit älgen samma dag, och att de inte haft tid att flå och stycka den.
– De har deltagit i legal jakt i Sverige, men försökt smuggla in köttet i Norge. Vi har överlämnat ärendet till polisen, säger Björn Arild Sörli till Expressen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev