Drygt 40 landsegna vargar har hittats i Norge. När de som konstaterats döda räknas bort är siffran drygt 30. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Norska inventeringen snart klar – drygt 40 egna vargar hittade

Med bara en veckas inventering återstående i räkningen har det hittats drygt 40 landsegna vargar i Norge. Räknas de döda bort är antalet nere på maximalt 35.

När det återstod en vecka av den norska varginventeringen hade det hittats 72–78 vargar i landet, varav 41–45 helnorska. Resterande delades med Sverige.

I dessa siffror ingår de vargar som dött under året, det vill säga de 17 som fälldes under licensjakten och den som avlivades efter en kollision.

– När man drar ifrån de 18 vargar som man vet är dödade på norsk sida har det hittills i vinter registrerats 54 – 60 vargar här i landet. Av dessa är 31-35 i dagsläget klassade som helnorskskyddade, säger Petter Wabakken, projektledare för vargövervakning på Högskolen i Innlandet i ett pressmeddelande från Rovdata.

Föryngringar

Bara två vargar har hittats utanför den så kallade vargzonen, alltså utanför det område där Norge bestämt att vargar kan tillåtas.

Totalt har sju vargföryngringar konstaterats, varav fyra räknas som helnorska.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev