Norsk nötskrika var lavskrika

Man skulle kunna tro att det är en dålig Norgehistoria, men så är inte fallet. Norrmannen som varit på jakt i Sverige poserar stolt i sociala medier med en, som han skriver, eggstjelere, en nötteskrike. Det är bara ett problem, det är lavskrikor han skjutit.

Artkunskap i fågelvärlden kan vara besvärligt, men att skilja på nötskrika och lavskrika är inte särskilt svårt, för att uttrycka det milt.
Jägaren på fågeljakt i Sverige hade tydligen uppenbara problem med den saken för när han i sitt Instagramflöde uppmärksammas på att lavskrikan han poserar med på bild inte får jagas i Sverige, svarar han att det är nötskrika han skjutit.
Men så är det inte. Istället har tre stycken av den synnerliga oskygga lavskrikan hamnat framför bösspiporna, och istället för att göra en insats för att skydda tjäderägg har jägaren gjort sig skyldig till jaktbrott.
Enligt norska Mijödirektoratets jakttidtabell är lavskrika inte heller en jaktbar art i Norge, som till och med har undantag i jakten på nötskrika. Den får inte jagas i Nordland, Troms eller Finnmarks fylken.

• Testa dig själv: Känner du igen fåglarna?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev