Kronhinden hade älgtypen av CWD, en variant som inte liknar den som drabbat vildren i Norge. Foto: Marianne Heum, Veterinærinstituttet.

Norsk kronhind var smittad av CWD

Prionsjukdomen CWD, Chronic Wasting disease, har nu även konstaterats på norsk kronhjort. En kronhind från Möre og Romsdals på Västlandet bar på samma typ av smitta som även drabbat älgar längre norrut i Norge.

Boo Westlund Publicerad 2 november 2017 - 13:31

Norska Veterinärinstitutet har obducerat en äldre kronhind som misstänktes för sjukdomen CWD. Obduktionen har bekräftat att hinden bar samma typ av smitta om också drabbat älgar i Selbu och Lierne. Den smittan skiljer sig från den CWD som tidigare konstaterats bland vildren på Nordfjella, där norska myndigheter startat en massutrotning av ren för att stoppa spridning av de fruktade sjukdomen.

Karta över de platser i Norge där CWD-smittade djur hittats.

Ny hotbild

Smitta på älg, och nu även kronhjort, innebär en helt annan hotbild. Både hjort och älg vandrar långa sträckor mellan vinter- och sommarbeten, och i hjortarnas fall även till brunstområden som kan ligga långt från de områden hjorten normalt befinner sig i.

De smittade djur av kronhjort och älg som har påträffats har samtliga varit äldre hondjur. Smittan har ett långsamt förlopp och det tar flera år innan sjkudomen når en fas där djuren alltid dör. Under slutfasen kan de uppträda förvirrat, dreglande och svårt avmagrade. CWD påverkar och bryter ner hjärnan och hjärnstammen.

 

Ökad kontroll i Sverige

SVA, Sveriges veterinärmedicinska anstalt, i Uppsala har intensifierat provtagningen av djur i riskområden i främst Jämtland, där vandrande älgar kan föra in smittan från Norge. Än så länge har inget djur med CWD konstaterats i Sverige.

CWD, Chronic Wasting Disease

Chronic Wasting Disease CWD, eller avmagringssjuka som den kallas på svenska, är en prionsjukdom som varit känd hos olika hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet. CWD kännetecknas av degenerativa förändringar i hjärnan vilket leder till neurologiska symtom, avmagring och död.

Sjukdomen har under 2016 även påvisats hos vildren och älg i Norge, vilket är de första påvisade fallen av CWD i Europa. Under 2017 har ytterligare fall påvisats hos vildren i Norge. CWD lyder under epizootilagen och vid misstanke om att djur har CWD ska detta anmälas. I Sverige bedrivs i dagsläget (juli 2017) övervakning som är baserad på denna typ av anmälningar och i tillägg undersöks alla vuxna döda hjortdjur som skickas till SVA av annan anledning.

Mer omfattande övervakning planeras, men på grund av att det inte funnits finansiering har den ännu inte påbörjats. Inom EU förbereds med anledning av fynden i Norge en ny övervakning som även kommer omfatta Sverige med start i januari 2018.

Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev