Foto: Kjell-Erik Moseid

Förutom dagsböter utestängs den norske jägaren från jakt och hundträning på statens marker i fem år. Foto: Kjell-Erik Moseid

Norrman tjuvtränade hund – döms till dagsböter

Den norske jägaren och jaktprovsdomaren jakttränade sina fågelhundar i Åre kommun i början av maj. Nu döms han till dagsböter för brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter. Han avstängs dessutom i fem år från all jakt och hundträning på statens marker i Sverige.

Den 2 maj 2016 upptäckte en av länsstyrelsen Jämtlands naturbevakare spår efter en skidåkare och lösa hundar i Blåhammarfjället, Duved.

Naturbevakaren följde spåren och kom då ikapp den norske hundprofilen och jägaren. Han hade då hundar lösa och de var försedda med pejl.

2 maj är det förbjudet att ha hundar lösa. Norrmannen saknade vidare jakträtt i området och han var i direkt anslutning till renarnas kalvningsland när han ertappades.

Nu döms norrmannen till ett strafföreläggande på 30 dagsböter à 250 kronor.

I strafföreläggandet står: ”BROTT MOT LAGEN OM TILLSYN ÖVER HUNDAR OCH KATTER. Du har inte hållit din hund under sådan tillsyn att den hindrades från att springa lös i marker där det fanns vilt. Det hände den 2 maj 2016 på Blåhammarfjället, Duved, Åre kommun. Du begick gärningen med uppsåt eller av grov oaktsamhet.”

 

Stängs av i fem år

Förutom 7.500 i böter stänger länsstyrelsen Jämtland av den norske jägaren i fem år från jakt och hundträning på statens marker i Sverige.

Norska kennelklubbens jaktprovskomitté har också beslutat att till vidare stänga av honom från jaktprovsverksamhet. Mannen får alltså till vidare inte döma jaktprov i Norge.

 

”Skickar tydliga signaler”

Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa välkomnar domen.

Ola Wälimaa, Jägareförbundets förbundsjurist, berättar att den nya vapenpolicyn, har ett tydligt medlemsfokus.

Ola Wälimaa.

– Den skickar tydliga signaler till den som släpper sin hund på fel tid på året. Det här borde få fler att tänka till innan de de släpper sin hund lös under förbudstid, säger Ola Wälimaa.

Han menar vidare att det är ovanligt att polis och åklagare jobbar med sådana här fall och ser till att liknande brott går till strafföreläggande eller domstol.

– Jag brukar rekommendera de som hör av sig och har problem med hundar som springer lösa under fel tider på året att koppla hunden och kontakta polisen. Då måste de ju agera på något sätt, säger Ola Wälimaa.

 

Läs även:

• Naturbevakare larmar: omfattande tjuvsläpp av fågelhundar

• Löshundsjakten kan hotas av otillåten hundanvändning

Lagen om tillsyn över hundar och katter

17 §. ”Om en hund springer lös i ett område där det finns vilt, får jakträttshavaren eller någon som företräder honom eller henne ta hand om hunden. När detta har skett ska hundens ägare eller innehavare snarast underrättas.

Om han eller hon inte är känd ska i stället Polismyndigheten underrättas. Om jakträttshavaren eller den som företräder honom eller henne inte vill ta hand om hunden, ska Polismyndigheten omhänderta hunden.

Kan inte hunden tas om hand, får Polismyndigheten avliva hunden, om detta är angeläget från viltvårdssynpunkt och försvarligt även med hänsyn till omständigheterna i övrigt.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev