Norra Värmland betecknas som en spridningszon mot Dalarna. Länsstyrelsen ser det som ett hinder för licensjakt på varg. Foto: Olle Olsson

Norra Värmland en spridningszon för varg

Norra Värmland fråntogs rätten att jaga björn med hund. I en skrivelse till Aspbergets vvo i norra Värmland betecknar nu länsstyrelsens vilthandläggare hela norra Värmland som en spridningszon för varg, där det kommer att bli mycket svårt att få licensjakt på varg.

Jakten på björn med hund stoppades efter att en björnhona med ungar fastnat på länsstyrelsens viltkamera öster om Sysslebäck. Då var redan ett område i nordvästra delen av Värmland avlyst för björnjakt på grund av att en annan björnhona med ungar kunde finnas där.

När den nya honan fotograferades i augusti tog länsstyrelsen ett nytt beslut där jakt tilläts i hela länet, men hundjakten förbjöds i hela norra Värmland.

Länsstyrelsen motiverade det med att man ville skydda honan från jakt.

Aspbergets vvo i Höljes, norra Värmland har ställt frågor kring björnjakten, men även om kommande vargjakt i norra Värmland.

Svaret har fått en och annan att häpna.

 

Norra Värmland särbehandlas

– Det är ett skämt, säger Lennart Johannesson, Jägareförbundet Värmlands ledamot i VFD, viltförvaltningsdelegationen.

Lennart Johannesson

– Länsstyrelsens vilthandläggare skriver att norra Värmland utgör en spridningzon mot Dalarna, och att det på grund av det blir svårare att motivera licensjakt på varg i norra Värmland. Det är fullständigt vansinnigt, säger Lennart Johannesson.

Norra Värmland har haft varg i snart 40 års tid. När vargen etablerade sig i Nyskoga-reviret under 80-talet fick Sverige sitt första vargrevir i modern tid, och allt sedan dess har norra Värmland haft varg med alla de problem det innebär för jakt, jakthundar och en hårt ansatt klövviltstam.

– Att då som länsstyrelsens tjänsteman i en skrivelse till ett jaktlag säga att licensjakt inte går att motivera för att norra Värmland är en spridningszon till Dalarna är både nonchalant, fel och visar att man är helt blind för historiken och läget i Värmland, säger Lennart Johannesson.

 

Spridningszon för vargtillväxt

Vilthandläggaren motiverar i skrivelsen varför norra Värmland inte kan bli aktuellt för vinterns vargjakt. Som spridningszon betecknar länsstyrelsen områden som gränsar till marker utan vargrevir. Norra Värmland ska därför undantas från licensjakt på varg för att efter hand öka på vargstammen i Dalarna.

– Dalarna har nog med varg själva. Ska norra Värmland som haft varg längst av alla delar av Sverige vara en avelsstation för varglänet Dalarna? De behöver inga vargar från Värmland, de har mer än nog själva, säger Lennart Johannesson.

Han har vänt sig till länsstyrelsen och landshövding Kenneth Johansson för att få en förklaring.

– Länsstyrelsen ska inte skapa ”spridningszoner” och reservat där jakt är förbjuden. Länsstyrelsen ska istället utnyttja högsta tillgängliga jaktliga utrymme för jakt i Värmlands län och Nordvärmland ska självklart inte särbehandlas, säger Lennart Johannesson.

Svensk Jakt har sökt länsstyrelsen i Värmlands rovdjursansvarige tjänsteman Maria Falkevik för en kommentar, men inte lyckats nå henne.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev