Människor och mänskliga aktiviteter startar nio av tio bränder i Sverige. Foto: Anders Johansson

Nio av tio skogsbränder orsakas av människor

Slarvigt släckta lägereldar, fimpar och markberedning. Mänskliga aktiviteter är oftast boven när skogsbränder uppstår.

Vad orsakar en skogsbrand? Vilka skogar är mest benägna att brinna? Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har med anledning av sommarens svåra skogsbränder tittat närmare på problemet.

Anders Granström, skogsbrandforskare vid SLU

Skogsbrandforskaren Anders Granström och Anna-Lena Axelsson, forskare i skogshistoria och biologisk mångfald har undersökt frågan och utan tvekan ligger vi människor bakom många bränder.

 

Torka, värme och en gnista

Men det krävs rätt förutsättningar.

– För att en skogsbrand ska uppstå krävs att det finns lämpligt bränsle på marken, att bränslet tillräckligt torrt och det sker någon form av antändning. En typisk bränslebädd i svensk skogsmark består av mossa eller lav med inblandad förna av döda växtrester, förklarar Anders Granström i ett nyhetsbrev.

Långvarig torka och hög lufttemperatur, en fukthalt i markskiktet under 25% och något som slutligen tänder på. Om det dessutom blåser vid tillfället då branden startar uppstår snabbt en fullt utvecklad skogsbrand.

 

Avfärdar åskan

Många tror att åskan orsakar flest bränder, men forskarna på SLU avfärdar den uppgiften.

– Nio av tio skogsbränder i Sverige orsakas av mänsklig aktivitet som till exempel slarvigt släckta lägereldar, rökning eller markberedning, säger Anders Granström.

Anna-Lena Axelsson, forskare i skogshistoria och biologisk mångfald vid SLU

Vilka skogar är det då som brinner? Enligt forskarna har tät granskog på åkermark mycket svårt för att brinna. Detsamma gäller rena björkbestånd där bränslet under träden är för dåligt för en brand.

 

Contortaskog

Bäst brinner det i de contortaskogar som anlades i Sverige från 70-talet och framåt, där ris, barr och gräs under träden ger rätt förutsättningar. Rena tallhedar, torra myrmarker och hyggen är också områden där elden snabbt får fäste.

Ur forskarnas synvinkel kan också skogsbränder vara bra.

– Skogsbrand är en naturlig företeelse och vissa kärlväxter och insekter är beroende av att skogen brinner regelbundet, säger Anna-Lena Axelsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev