Publicerad 14 mars 2019 - 07:16

Vad den lilla grävlingen försökte komma åt i den gamla konservburken är inte lätt att veta, men klart är att nedskräpning utgör en fara för vilda djur. Foto: Privat

Nedskräpning drabbar vilda djur

Konservburken satt som åtdragen i ett skruvstäd runt den lilla grävlingungens huvud. Att avliva den var det enda alternativ som stod till buds.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se
Bli medlem med tidning

Grävlingen med tomburken runt huvudet upptäcktes i söndags, då den sannolikt panikslagen och mer eller mindre utan styrsel for omkring i närheten av ett hus utanför Finspång i Östergötland.

– Det var ganska lätt för fastighetsägaren som såg grävlingen att bestämma att den måste avlivas. Av vad jag förstod satt den inte bara fast i burken, utan hade också skadat sig i sina försök att komma loss, berättar Hasse Blomberg som vidarebefordrat bilderna till Svensk Jakt, men som i övrigt bara har fått berättat för sig om händelsen.

 

Satt hårt åt

Den gamla konservburken satt hårt åt runt den lilla grävlingens huvud. Så hårt att kroppen inte lossnade från burken när man lyfte i den. För undvikande av ilskna mejl och möjliga reaktioner på sociala medier kan det här vara på sin plats att berätta att detta inte gjordes förrän efter det att grävlingen var död.

Burken satt hårt åt runt grävlingsungens huvud, vilket framgår av den här bilden som togs efter att grävlingen avlivats. Foto: Privat

Skräpa inte ned

Vad grävlingen hade i burken att göra är inte lätt att säga. Konservburken hade legat ute så länge att det knappast fanns något i den som lockade. Men ren nyfikenhet, kan kanske vara en förklaring.

– Låt bli att kasta burkar, och för den delen annat skräp i naturen. Sådant ser inte bara illa ut, utan utgör också risker för djur och fåglar. Det är väl den bästa slutsatsen att dra efter den här otrevliga händelsen, säger Hasse Blomberg.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Mina artiklar

För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram

Heta ämnen på Svenskjakt.se