Nätverk av rapportörer ska öka kunskapen om viltsjukdomar i urbana miljöer
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, vill ha allmänhetens hjälp med att hitta och rapportera döda djur i våra närmiljöer. Projektet har fått namnet Vilthälsa inpå knuten och förväntas ge en bättre översikt av hälso- och sjukdomsläget hos vilda djur som ekorrar, grodor, fåglar och ormar.
Har du hittat ett dött djur, en groda, orm eller fågel i din trädgård eller nära ditt hem? SVA vill gärna ha in rapporter, och även hela djur för undersökning.”
”Genom att undersöka varför djuren har dött kan vi ta reda på hur de egentligen mår. Och du kan vara med och hjälpa till,” säger Gustav Averhed, viltveterinär och biträdande statsveterinär vid SVA i ett pressmeddelande.
I en allt mer urbaninserad värld är trädgårdar, parker och andra anlagda miljöer i vår närhet en viktig del för den biologiska mångfalden. Därför är det enligt SVA också viktigt att veta hur djur i vår närhet mår.
Sjukdomar kan påverka populationerna.
Kan sprida smitta
Dessutom kan djur och fåglar sprida smitta till människor.
Det kan till exempel handla om salmonella, sorkfeber, duvpest, influensa, dvärgbandmask eller papegojsjuka.
SVA undersöker det material man får in, och vill skapa ett nätverk av männskor som löpande rapporterar till myndigheten.
”Då kan vi få en bättre överblick över de vilda djurens hälsa och sjukdomar, men också indikationer på när och var ökad dödlighet eller sjukdomsutbrott sker,” säger Gustav Averhed.
Fakta
Alla döda djur från hela landet kan rapporteras in till SVA, men den nya övervakningen Vilthälsa inpå knuten, riktar sig till de som kan tänkas hitta mindre djur i sina trädgårdar eller i närheten av bostäderna. Målet är även att skapa ett stort nätverk av personer från alla län som återkommande kan rapportera fynd. Som medlem i nätverket får man nyhetsbrev med information och upplysningar om olika viltsjukdomar.
Länk till nätverket finns här.
Källa: SVA
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.