Foto: Martin Källberg

Naturvårdsverket vill ta över Jägareförbundets uppdrag

Naturvårdsverket vill ta en än mer drivande roll som jaktmyndighet och ta över Jägareförbundets allmänna uppdrag. Det skriver de i ett budgetunderlag för 2015–2017.

Naturvårdsverket skickade i februari i år sitt budgetunderlag till regeringen. I det kan man läsa att myndigheten har haft svårt att utföra de arbetsuppgifter de önskat för att kunna ”bidra till en hållbar och mer balanserad viltförvaltning.”

Därmed ansöker de om ökade anslag för att ”kunna ta en än mer drivande roll som central jaktmyndighet.”

Vidare skriver de i budgetunderlaget:

”Även Jägareförbundets myndighetsliknande uppgifter om viltövervakning, information om jakt, yttranden till myndigheter, utveckling av inventeringsmetoder och ansvar för avskjutningsstatistik m.m. skulle kunna föras över till Naturvårdsverket om medel för detta tillfördes.”

 

Kritik från Jägareförbundet

– Det är anmärkningsvärt att Naturvårdsverket för fram idén att ta över ansvaret för det allmänna uppdraget. Det skulle slå sönder den effektiva och framgångsrika svenska viltförvaltningen totalt, och rasera förbundets arbete med samhällets miljömål, säger generalsekreterare Bo Sköld.

– Vi har haft åtskilliga möten med Naturvårdsverkets ledning sedan de tog fram sitt budgetunderlag. Inte en enda gång har de antytt att de har denna agenda. Detta medför att vårt förtroende för Naturvårdsverkets ledning påverkas på ett negativt sätt, som kommer att ta lång tid att reparera, säger Bo Sköld.

 

Regeringen nöjd

Den statliga utredaren Madeleine Emmervall utredde Svenska Jägareförbundets allmänna uppdrag i början av 2000-talet. Hon konstaterade att förbundet lyckades växla ut varje krona sex gånger, i och med att många engagerade ideella deltar i arbetet. Att medlemmarna i förbundet känner delaktighet och ansvar har därmed bidragit till att hålla nere kostnaderna till en sjättedel.

Svenska Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare. Foto: Bertil Lundvik

Björn Sprängare.

– Riksdagen tog initialt beslut om att införa det allmänna uppdraget. Numera är det regeringen som avgör hur det ska fungera. Och det har fungerat perfekt. Statsminister Stefan Löfven och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har tydligt uttryckt att de är nöjda med hur förbundet sköter uppdraget och att konstruktionen är effektiv, säger ordförande Björn Sprängare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev