Foto i hägn: Olle Olsson

Naturvårdsverket vill ta bort länens golv för stora rovdjur

Naturvårdsverket vill att miniminivåer för stora rovdjur enbart ska fastställas för rovdjursförvaltningsområden och inte, som nu, län för län.

Svensk Jakt Publicerad 8 december 2017 - 12:29

Naturvårdsverket har därför skrivit till regeringen där verket önskar att reglerna kring miniminivåer för björn, järv, varg, lodjur och kungsörn ändras.

Miniminivån är alltså golvet för hur många rovdjur det minst ska vara inom ett område och om området ska vara ett län eller ett större sammanhängande förvaltningsområde.

I dag beslutas miniminivåer för rovdjursförvaltningsområden och för vart och ett av länen. Naturvårdsverket skriver i ett pressmeddelande att de länsvisa miniminivåerna upplevs av länsstyrelserna vara hindrande för den regionala förvaltningen. Det skapar trovärdighetsproblem och försvårar uppfyllandet av de rovdjurspolitiska målen om minskade koncentrationer och ökad spridning.

 

Flexiblare system

Att slopa de länsvisa golven skulle enligt Naturvårdsverket bidra till att ett flexiblare system med stärkt regionalt ansvar där spridningen av arterna skulle underlättas.
– Vi har haft ett förslag på hur man kan se över miniminivåerna på remiss till samtliga länsstyrelser och ett antal intresseorganisationer. En klar majoritet av dem vi frågat har sagt att de länsvisa miniminivåerna är hindrande för att man ska kunna nå de politiska målen om exempelvis spridning, berättar Hanna Dittrich Söderman, vilthandläggare på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet, i pressmeddelandet.

Vart femte år

Miniminivåerna ska ses över minst vart femte år. Den senaste översynen skedde 2014. En översyn av nivåerna genomförs utifrån en omfattande besluts- och förankringsprocess som berör samtliga länsstyrelser, viltförvaltningsdelegationerna, samverkansråden och Naturvårdsverket.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev