Naturvårdsverket stoppar skyddsjakt på skarv

Skarvjakt på västkusten blir endast tillåtet för yrkesfiskare. Foto: Mattias Lilja

Det blir ingen skyddsjakt på storskarv i Göteborgs och Bohus län. I varje fall inte som länsstyrelsen beslutat. Naturvårdsverket har inhiberat den del av jakten som inte berör yrkesfisket.

I början av oktober tog länsstyrelsen i Västra Götaland beslut om skyddsjakt på 2 000 storskarvar längs kusten i tidigare Göteborgs och Bohus län. Skyddsjakten skulle bedrivas från och med att beslutet togs till och med mars 2017, med undantag för häckningsmånaderna. Bakomliggande orsak var att minska skadorna skarven orsakar fisket.
Beslutet var delat i två. En del gällde yrkesfiskare som får jaga intill sina redskap. Den andra delen av skyddsjakten kan sägas vara mer allmän och tillät jakträttsinnehavare och deras gäster att jaga storskarv på egna vatten. Vidare tilläts jägare som hade länsstyrelsens tillstånd att jaga på allmänt vatten också att delta i skyddsjakten.
Beslutets överklagades av bland andra Sveriges Ornitologiska Förening i den del som gäller vanliga jägares rätt att bidra till skyddsjakten. Ornitologerna hävdade att skarven inte orsakar någon allvarlig skada på fiskbeståndet, och att en kraftigt minskande storskarvpopulation snarare behöver skydd än skyddsjakt.
Nyligen kom Naturvårdsverkets första besked. Länsstyrelsens beslut inhiberas vad gäller jakträttsinnehavares och deras gästers rätt att delta i skyddsjakten. Inte heller får skyddsjakten bedrivas på allmänt vatten.
I beslutet skriver Naturvårdsverket att när en begäran om inhibition prövas ska man bedöma hur sannolikt det är att det överklagade beslutet kommer att ändras vid den slutliga prövningen.
Av allt att döma kommer man att ge länsstyrelsen bakläxa. Yrkesfiskarna och deras medhjälpare har emellertid fortsatt tillstånd att bedriva skyddsjakt på storskarv.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev