Publicerad 16 maj 2019 - 16:11

Jägareförbundet Mitt Norrland reagerar med bestörtning på Naturvårdsverkets beslut om en vargföryngring i Jämtland. Foto: Mostphotos

”Naturvårdsverket kör över demokratiska beslut”

Det är med stor besvikelse som Jägareförbundet Mitt Norrland konstaterar att Naturvårdsverket beslutat att Jämtland ska ha en vargföryngring, det vill säga minst tio vargar, skriver länsförbundets ordförande Gun Fahlander i ett pressmeddelande.

Gun Fahlander.

Gun Fahlander.

Förra torsdagen kom Naturvårdsverkets beslut att Jämtlands län ska hysa en vargföryngring.

Detta skedde trots att länets viltförvaltningsdelegation med majoritet beslutat att Jämtland inte ska ha några vargar. Den demokratiska processen sätts ur spel när ett statligt verk fattar beslut som går tvärt emot vad en demokratiskt tillsatt grupp under länsstyrelsen slagit fast, konstaterar Gun Fahlander i pressmeddelandet.

 

Gemensamt samråd

– Landshövdingarna i norra Sverige har dessutom i ett samråd gemensamt kommit överens om att länen inte ska ha några vargföryngringar.

I Jägareförbundet Mitt Norrland känner man en stor besvikelse över att Naturvårdsverkets tjänstemän först beslutar om att höja gränsen för vargstammens referensvärde till minst 300 vargar i strid med vad riksdagen beslutat.

– Sedan kör Naturvårdsverket över demokratiska beslut och slår fast att det ska finnas vargföryngringar i Jämtland. Då förstärks maktlösheten och desperationen hos de människor som ska leva med vargen, säger Gun Fahlander, ordförande för Jägareförbundet Mitt Norrland.

 

Kan inte samexistera

Hon anser att det är tydligt sedan tidigare beslut att varg inte kan samexistera med renskötseln – och att Jämtland är betraktat som vinterbete för ren.

– Vårt län är i dag mycket rovdjurstätt, vi har 800 björnar och en stor population av järv och lo. Så redan i dag tar Jämtland ett mycket stort ansvar när det gäller rovdjur, säger Gun Fahlander.

Hon konstaterar att allmogejakten med lös hund kommer att drabbas på flera olika sätt, bland annat kommer hundägarna inte att vilja släppa sina hundar vilket i sin tur leder till att avskjutningsmålen för älgstammen kommer bli svåra att nå.

Därtill kommer renhjordar att splittras och bli ett bekymmer vid älgjakten. Jaktprovsverksamheten kommer att påverkas negativt då det blir svårt att med god etik pröva och träna våra hundar på ett säkert sätt. Vidare kommer rekryteringen av nya hundägare att påverkas negativt då det blir osäkert och otryggt att äga en jakthund.

 

Minskade skador

Naturvårdsverket har i sin förvaltningsplan satt upp ett antal delmål, bland annat om minskade skador.

– Hur ska det fungera med toleransnivåuppdraget på 10 procent skador på ren? Ja, då måste fler rovdjur tas bort och hur rimmar detta med delmålet ”ökat förtroende”, undrar Gun Fahlander.

Hon påpekar att Jägareförbundet Mitt Norrland är både besviket och frågande över hur ett statligt verk kan ta beslut som går tvärt emot demokratiska regionala fattade beslut som samtidigt riskerar att slå sönder en väl fungerande viltförvaltning.

 

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram