Publicerad 24 juni 2020 - 15:04

Naturvårdsverket har angett mål med älgstammen på mycket lokal nivå. Något som upprör jägare i ett par älgskötselområden i Blekinge. Foto: Lars-Henrik Andersson och Martin Källberg

Naturvårdsverket avslår överklagan – kör åter över den lokala älgförvaltningen

Premium

Naturvårdsverket körde över den lokala älgförvaltningen och satte ett nationellt måltal för en lokal vinterstam i västra Blekinge. I praktiken var det länsstyrelsen som fick sätta målet och det beslutet överklagades men Naturvårdsverket avslår överklagan.

Naturvårdsverket körde över skötselområden, älgförvaltningsområde och länsstyrelse och bestämde förra året att älgstammen i västra Blekinge ska uppgå till 3 älgar per 1.000 hektar i vinterstam i stället för 4,2.
Bakgrunden var att två markägare ville ha en lägre vinterstam och hänvisade till betesskador. Naturvårdsverket gav dessa markägare rätt och körde alltså över den lokala älgförvaltningen.

 

Länsstyrelsen godkände

I praktiken blev det länsstyrelsen som fick ta tillbaka frågan om godkännande av älgskötselplanen men direktivet från Naturvårdsverket till länsstyrelsen var tydligt: sätt målet 3 älgar per tusen hektar i vinsterstam. Länsstyrelsen lydde och det beslutet har nu alltså överklagats av två jägare från Ringmåla älg- och kronviltsskötselområde och Olofströms älgskötselområde.

 

Fel med nationellt mål

De ville att den tidigare beslutade älgförvaltningsplanen med 4,2 älgar per tusen hektar i vinterstam ska gälla för älgförvaltningsområde Blekinge Väst. Jägarna ansåg att det var fel av Naturvårdsverket att från nationellt håll sätta måltal för en vinterstam i ett älgförvaltningsområde i Blekinge.
De menade att måltal ska sättas lokalt och att eventuella revideringar i första hand ska ske lokalt i det aktuella älgskötselområdet.

 

Ingen hänsyn

Men Naturvårdsverket tar ingen hänsyn till dessa argument utan avslår jägarnas överklagan och påpekar:
”Naturvårdsverket återförvisade ärendet till länsstyrelsen för förnyad handläggning i enlighet med de angivna skälen, bl.a. att vinterstammen borde vara i storleksordningen 3 älgar per tusen hektar. Länsstyrelsen har därefter beslutat om att godkänna en älgförvaltningsplan med ett uppsatt mål om 3,0 älgar per tusen hektar. Vid handläggningen var länsstyrelsens bunden av Naturvårdsverkets beslut att vinterstammen borde vara i storleksordningen 3 älgar per tusen hektar, vilket länsstyrelsen har följt.

 

Myndigheten påpekar

Myndigheten passar också på att påpeka:
”För att kunna få frågan om vinterstammens storlek i nu aktuell förvaltningsplan prövad hade man behövt överklaga Naturvårdsverkets beslut av den 30 september 2019. Den aktuella förvaltningsplanen gäller dock endast till den 30 juni 2020.”

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram