Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Närgången varg i Lugnets elljusspår – ska avlivas på skyddsjakt

TEXTEN HAR UPPDATERATS Varg och vargspår har på senare tid observerats flera gånger i elljusspåren vid Lugnets skidstadion, Falun. På fredag inleds Svenska skidspelen i Falun och nu ska vargen avlivas på skyddsjakt.

Det är Sveriges Radio Dalarna som i ett nyhetsinslag intervjuat både skidåkare och personal vid Länsstyrelsen i Dalarna län. Enligt dem har vargspår observerats flera gånger i elljusspåren vid Lugnet och i fredags ska en skidåkare även ha sett vargen.

Skyddsjakt beviljad

Länsstyrelsen tror att det handlar om en ungvarg som inte lärt sig att undvika människor ännu. Enligt radiointervjun fanns inget beslut om skyddsjakt på vargen. Men lite senare under dagen har Jaktjournalen uppgifter om att vargen ska skjutas.

Bekräftar uppgifterna

Uppgifterna bekräftas nu av Caroline Dickson, enhetschef vid Länsstyrelsen Dalarna. Hon berättar att det är länsstyrelsen som på eget initiativ beslutat om skyddsjakt på vargen.

”Länsstyrelsen har gjort bedömningen att vargen som rört sig i området nordost om Falun uppvisar ett oönskat beteende. Den söker sig till bebyggelse där människor rör sig frekvent. Länsstyrelsen bedömer att om den får fortsätta att tillvänjas i området finns en stor sannolikhet att den kan orsaka allvarlig skada mot människor och/eller tama djur”, skriver Caroline Dickson i ett mejlsvar till Svensk Jakt.

Dags för tävling

På fredag inleds Svenska skidspelen på Lugnet i Falun. Förra året lockade tävlingarna 18.200 åskådare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev