Revsundshornet. Foto: Tomas Petersson

Mytomspunnet rekordhorn återlämnas

Minns du Revsundshornet? Det som klassades som landets största älgtrofé och hittades i vattnet av två pojkar på fisketur? Kanske inte, för allt hände trots allt den 3 augusti 1952. Sedan dess har hornet hängt i södra Sverige, men ska nu återlämnas till Revsund.

De två pojkarna såg från båten något märkvärdigt skymta på botten. Tillsammans lyckades de få upp vad som kom att bedömas som Europas största älgkrona. Revsundshornet.

Bernt Karlsson har tidigare berättar om historien och skriver: ”Hur länge hornet legat på botten är det ingen som vet. Även skytten är okänd. Älgen antogs vara tjuvskjuten.”

Efter tiden i vattnet var hornet illa medfaret och skallbenet ersattes av plast, vilket gjorde att någon officiell bedömning aldrig kunde göras. Svenska Jägareförbundets jaktvårdskonsulenten Sven Swahn gjorde trots det en inofficiell bedömning och kom fram till att det enorma hornet mätte hela 414 poäng.

Södra Sverige

Pojkarna valde dock att sälja hornet, som efter några turer hamnade på Södra skogsägarnas kontor i Växjö. Endast en kopia av hornet har funnits kvar i Revsund – men nu blir det ändring med den saken.

Södra skogsägarna berättar nämligen i en intervju med Jaktjournalen att de, efter att ha renoverat kontorsbyggnaden, inte hittat en plats för hornet och därmed bestämt att återlämna det till Revsund.

Inofficiellt rekord

Revsundshornet höll det, inofficiella, svenskt rekordet fram till 1982 då den kända Vuollerimtjuren fälldes i Mattislandet, Jokkmokks kommun.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev