Norska VKM vill bland annat kartlägga genetiken hos de gräsänder som importeras från Sverige och sätts ut. Foto: Kenneth Johansson

Myndighet varnar för svenska änder

Den norska Vetenskapskommittén för mattrygghet (VKM) varnar för att import och utsättning av gräsänder uppfödda i Sverige kan ha negativa effekter på miljön i Norge.

VKM har gjort en riskanalys gällande import av svenskuppfödda gräsänder, avsedda för utsättning och jakt i Norge. Störst risk utsätts den biologiska mångfalden och vattenkvalitén för, anser VKM. Man oroar sig även för de utsatta ändernas välbefinnande.

Man ser en fara i korsning mellan utsatta och vilda änder, vilket skulle kunna ge negativa genetiska effekter, som försämrad överlevnadsförmåga, hos de vilda änderna.

Den ökande mängden änder anses även kunna försämra kvalitén i norska vattendrag, på grund av mängden spillning som kan minska syremängden i vattnet.

 

Sprida smitta

VKM befarar också att de importerade änderna kan introducera och sprida smittsamma sjukdomar, som fågelinfluensa, men man inrymmer att den risken är liten. Skulle det ske vore dock konsekvenserna allvarliga, skriver kommittén.

Man har jämfört överlevnadsgraden och funnit att dödligheten är högre hos farmade änder än hos vilda. De utsatta fåglarna dör av uttorkning, undernäring, svält och blir tagna av predatorer.

– Även om den höga dödligheten minskar risken för negativa effekter på miljön, är det troligt att änderna lider innan de dör, säger Dr Eli K Rueness, som har lett utredningen bakom rapporten.

 

Tillstånd krävs

VKM vill nu bland annat kartlägga genetiken hos alla änder som släpps ut i Norge och att vattendrag analyseras regelbundet. Alla som importerar gräsänder för utsättning och jakt måste dock redan ha tillstånd från de norska myndigheterna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev