Är mufflonfåret en invasiv art som ska utrotas? Idag finns kanske 1.000 frilevande mufflon i Sverige. Foto: Johnny Olsson

Mufflonfåret kan klassas som en invasiv art

Är mufflonfåret en invasiv art? Mufflon finns på Artdatabankens lista som potentionellt invasiv, och om den även förs upp på våra nationella myndigheters lista kan de svenska bestånden av mufflonfår utrotas.

Idag finns det enligt Naturvårdsverket cirka 1.000 frilevande mufflonfår i Sverige, och då främst i Södermanland och Småland samt i Stockholms och Göteborgs skärgårdar. De lever i flockar efter att ha rymt eller släppts ut från hägn.

Mufflonfåren är skygga, lever mest på gräs och örter och konkurrerar främst med dovhjort om födan.

 

Få negativa effekter

I ett nyhetsbrev på Naturvårdsverkets hemsida utvecklar Artdatabankens däggdjursexpert Henrik Thurfjell sin syn på mufflonfårets framtid i svensk natur.

– Mufflonfåret har hög invasionspotential, om vi skulle släppa arten fritt skulle hela södra och mellersta Sverige så småningom ha fullt med mufflon med oförändrade rovdjursstammar, säger Henrik Thurfjell.

– Å andra sidan har mufflonfåret små negativa ekologiska effekter, möjligen riskerar den att orsaka överbetning i vissa habitat.

 

Inget hot

Mufflonfåren utgör inget större hot mot naturen. De är lätta att jaga och kan också vara till nytta för naturvården.

Redan idag får mufflon, som andra främmande arter, jagas året om. Om mufflon listas som en invasiv art kan det leda till nya direktiv.

– I dag får mufflon inte jagas på natten, det kan i så fall eventuellt bli tillåtet. Dessutom kan man tänka sig att möjligheterna att hålla mufflonfår i hägn påverkas. Men det är bara spekulationer, vi avvaktar såväl eventuell listning som de svenska föreskrifterna innan vi diskuterar och tar ställning till det, säger Ebba Henning Planck, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

Mufflonfår

Mufflonfåret är ett slidhornsdjur vilket innebär att hornen behålls och växer hela livet. Baggarnas horn som är böjda kan bli upp till 85 cm. Även tackor kan ha horn.
Utseende: Rödbrun päls med ett mörkare streck och en ljusare sadelformad teckning över ryggen och ljus undersida på buken.
Ekologi: Lever i buskmark och skogar. Födan består av gräs, örter och kvistar. Livslängd 15–20 år. Byte för lodjur och varg.
Fortplantning: Brunsttid i oktober och november. Tackan är dräktig i fem månader. Vanligtvis föds ett lamm per tacka.

Källa: Naturvårdsverket

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev