MP granskas inte av de stora medierna

”Det finns en blind fläck, där Miljöpartiet går fredat genom den politiska journalistiken”. Det säger journalistikprofessorn Kent Asp, Göteborg, i radioprogrammet Medierna.

Sifo presenterade nyligen en undersökning som visade att medier är mer kritiska mot regeringspartierna än mot oppositionen. Sifo har gått igenom toppnyheterna med politiskt innehåll i sex stora svenska medier och bedömt ifall innehållet är positivt eller negativt vinklat mot något parti.
Miljöpartiet kommer lindrigast undan, det får inte någon kritisk artikel alls i Sifos undersökning.
Kent Asp, professor i journalistik, har granskat mediernas valbevakning i över 30 år. Han är inte överraskad över Sifo-undersökningens resultat.
– Så brukar det vara, att regeringen får en lite tuffare resa än vad oppositionen får. Och det är oavsett om det är borgerliga regeringar eller socialdemokratiska regeringar, säger Kent Asp i P1-programmet Medierna.
Kent Asp har i en tidigare undersökning konstaterat att Miljöpartiet är kraftigt överrepresenterat i den svenska journalistkåren.
– Miljöpartiet granskas inte på samma sätt som andra partier gör.
– Det är inte särskilt bra för journalistiken och inte så bra för Miljöpartiet självt, partier behöver granskas, säger han i radioprogrammet.

De granskade medierna

Medierna som granskats i Sifo-undersökningen är Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Aftonbladet, Ekot 16.45 och Rapport 19.30.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev