Publicerad 27 september 2013 - 09:28

Motion om förenklad licenshantering för vapen

Avskaffa regeln om ny behovsprövning för det femte vapnet i vapengarderoben och gör en grundlig översyn av hur handläggningen av vapenlicenser kan effektiviseras. Det föreslår Sten Bergheden (M) i en riksdagsmotion.

– Sverige kan inte fortsätta att vara betydligt sämre än våra grannländer vad gäller hantering av vapenlicenser. För att förkorta handläggningstiderna bör man ta bort regeln om en ny behovsprövning för det femte vapnet i vapengarderoben då denna behovskontroll är omotiverad, leder till merarbete för polisen och till att handläggningstiderna blir onödigt långa. Det skriver Sten Bergheden (M) i ett pressmeddelande.

Han menar att det är rimligt att en grundlig kontroll görs vid ansökan av ens första vapen, därefter bör det endast vara formalia att få vapenlicenser upp till sex vapen. Den extra behovskontrollen mellan fjärde och femte vapnet i vapengarderoben bör därför avskaffas.

 

Kortare handläggningstider

– Sveriges vapenägare ska kunna förvänta sig kortare handläggningstider för vapenlicenser och en mer rättssäker bedömning. Det är därför angeläget att det klargörs varför handläggningen av vapenlicenser brister. Oavsett om det beror på nedprioriteringar, otillräcklig kunskap eller resursbrister så måste en förändring till. Jag föreslår därför att man gör en grundlig översyn av hur handläggningen av vapenlicenser kan effektiviseras, avslutar Sten Bergheden (M)

Skribent

Daniel Sanchez

daniel.sanchez@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Delar av jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska upphandlas från och med 2022. Tycker du att det är det ett bra beslut av regeringen?

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram