Publicerad 16 januari 2020 - 14:29

Två populära mörkersikten återkallas av återförsäljaren Skånejakt, efter att företaget gjort bedömningen att lasern i siktet kan vara farligt för människor. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är användningen av laser i klass 4 tillståndspliktigt.

Mörkersikten som kan skada ögon och syn återkallas

Premium

Näthandelsföretaget Skånejakt återkallar två mörkersikten som enligt företaget kan vara direkt farliga. Det är IR-lampan i produkterna som kan orsaka skador på ögon och syn.
– Vi har sålt hundratals mörkersikten av de här modellerna, och de som har köpt dem får pengarna tillbaka när de återlämnar dem, säger Katrin Johansson, ägare till företaget Skånejakt.

Det är två sikten av märket Pard med beteckningen NV007 och NV008 som återkallas av Skånejakt. Enligt en engelsk rapport som företaget och även Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har tagit del av har den laserbaserade IR-lampan i dess sikten en ljusstyrka som kan vara skadlig.

Produkterna saknar också varningstext.

 

Kan skada ögonen

IR-lampan är enligt rapporten i laserklass 4 vilket innebär att den kan skada ögon och hud. Den kan även var brandfarlig och enbart ljuset projicerat på en yta kan var skadligt att titta på. Skadorna uppstår inte av att använda produkten som ett sikte, men i de fall någon utsätts för laserljuset.

Dessutom krävs det tillstånd från SSM för att använda laser i klass 4.

– Vi blev chockade när vi fick informationen, tänk om det här skulle leda till att någon blev skadad? Men vi har gjort vad vi kunnat, även om det kommer att kosta företaget stora summor, säger Katrin Johansson, som också har kontaktat tillverkaren i Kina för att få kompensation för kostnaderna i samband med att produkten återkallas.

 

Populära sikten

Men där är det än så länge kalla handen.

Skånejakt har därför på eget initiativ stoppat all försäljning och tidigare köpare får pengarna tillbaka.

Det här handlar om sikten som blivit mycket populära på kort tid, kanske beroende på den kraftiga IR-lampan. Enligt produktbeskrivningen når den inbyggda lampan upp till 200 meter. Priset på dessa sikten ligger på 5.000 – 9.000 kronor, med det är än så länge få köpare som har hört av sig till Skånejakt för att återlämna produkten och få pengarna tillbaka.

– Vi har svårt att se vem som köpt de här produkterna, och en hel del säljs direkt över disk i butiken. Vi kan inte kontakta enskilda kunder som köpt mörkersikten, säger Katrin Johansson.

Företaget har enligt Katrin Johansson fått kritik från andra företag i branschen som säljer samma typ av sikten, där flera konkurrenter har hävdat att Skånenjakt överreagerar. På nätet finns flera företag som säljer samma sikte.

Det här siktet med beteckningen Pard NV 007 återkallas av återförsäljaren Skånejakt tillsammans med mörkersiktet Pard NV 008.

 

Välkommet agerande

På Strålskyddsmyndigheten välkomnar man Skånejakts agerande.

– Det är fantastiskt bra! Det ska återförsäljaren ha en eloge för, även om de borde ha gjort hemläxan innan de började sälja det här siktet, säger Martin Lindgren som ansvarar för tillsyn av laser och laserprodukter vid SSM.

Det är enligt SSM den som säljer produkten som ska ha dokumentation som styrker produktens säkerhet, klassning samt se till att produkten har lämplig varningstext.

 

Kräver tillstånd

Laser i klasserna 3B och 4 kan skada människor. Det är enligt Martin Lindgren inte olagligt att sälja dem om de är ordentligt märka med varningstexter på svenska, men det kan vara olagligt att använda dem utan tillstånd.

– Det här är den värsta, farligaste klassen som är direkt olämpliga och det är främst produktsäkerhetslagen som träder in och reglerar det här, säger Martin Lindgren.

Från myndighetens sida välkomnar man att det finns en självsanerande vilja i branschen.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram