Fler vargar i Västra Götaland är ett hot mot livsmedelsproduktionen i länet, hävdar moderate riksdagsledamoten Sten Bergheden. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Moderat vill se utredning om utsättning av vargar

Moderate riksdagsledamoten Sten Bergheden vill i en skriftlig fråga till Isabella Lövin (MP) veta om miljöministern gjort någon konsekvensutredning av vad det innebär att flytta vargar till hans hemlän, Västra Götaland.

Nyligen blev det känt att länsstyrelser i varglänen har fått regeringens uppdrag att redovisa var i länen det är lämpligt att sätta ut genetiskt värdefulla vargar, som kan flyttas från områden med renskötsel. Ett av dessa län är Västra Götaland.

 

Regeringen vill flytta vargar söderut i landet

En som reagerar på det är Sten Bergheden (M) som i en skriftlig fråga till miljöminister Isabella Lövin (MP) vill veta vad det innebär för bland annat livsmedelsproduktionen i Västra Götaland.

 

Beskriver problem

I motiveringen till sin fråga tecknar Bergheden en allt annat än ljus bild av vargförekomsten i rovdjurslänen. Han skriver:

”Att för många vargar kan ställa till med problem i naturen är känt; att bedriva renskötsel med vargar och ständiga vargangrepp är inte acceptabelt. Men det är lika oacceptabelt att ha en för stor vargstam, vilket Sverige har i dag.”

Sten Bergheden (M).

Sten Bergheden konstaterar vidare att regeringen misslyckats med att uppnå riksdagens mål om hur många vargar som ska finnas i Sverige. Att flytta nya och fler vargar till Västra Götaland är inte önskvärt. Det hotar djurproduktionen, matproduktionen, betesmarkerna, jakten och viltvården, anser han.

 

Total utredning

Skaramoderaten ser utsättning av varg som slöseri med skattepengar, och han anser att länsstyrelserna i dessa dagar har viktigare saker att ägna sig åt.

Som ett av landets viktigaste områden för livsmedelsproduktion med stor djurhållning skulle problemen förvärras om nya vargar sätts ut. Västra Götaland har redan tillräckligt med varg, skriver Sten Bergheden som avslutar med:

”Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin: Har ministern gjort eller avser ministern att göra någon form av total konsekvensbeskrivning av att flytta vargar till eller öka vargstammen i Västra Götaland?”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev