Fem vargvalpar syns på bilden från en inventeringskamera. Foto: Länsstyrelsen

Minst fem valpar i sydsvenskt vargrevir

Fem vargvalpar syns på bilden från en av länsstyrelsens inventeringskameror i Brängenreviret på gränsen mellan Jönköpings län och Västra Götalands län. Reviret är känt sedan i vintras, då länsstyrelserna kunde konstatera ett revirmarkerande par i området.

Vargreviret ligger i nordvästra delen av Jönköpings län och i Ulricehamns kommun i Västra Götalands län. Det har hittills bestått av ett revirmarkerande par som länsstyrelserna tillsammans kunde bekräfta i januari 2021.

Valparna har bekräftats med länsstyrelsens inventeringskamera i slutet av juli. Det är ännu oklart hur många valpar det finns, men troligen är det minst fem stycken.

 

Spårning

Länsstyrelserna kommer att arbeta vidare med att analysera spillningar och spåra vargarna under vintern för att ta reda på antalet valpar. Även inventering med hjälp av kameror kan bidra med information.

Länsstyrelserna vill gärna ha information från allmänheten om synobservationer eller andra observationer, till exempel spillning.

”Det kan bidra till kunskap om vargarnas rörelser i reviret och om revirets utbredning, vilket är viktiga fakta att förmedla till exempelvis tamdjursägare och jägare”, skriver länsstyrelserna i ett pressmeddelande.

 

Oklart i Skåne

I Skåne har länsstyrelsen varken kunnat dokumentera någon föryngring i det nybildade Linderödsreviret, eller konstatera att det inte skett någon föryngring i år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev