Mikael Wilhelmsson provar även metoder för att utfodra och avleda vildsvinen. Foto Jan Henricson

Mineraler för avledande utfodring

Vid sidan av den ordinarie verksamheten i Agusa vilthägn experimenterar Mikael Wilhelmsson också med utfodring av viltet. Han rekommenderar en metod med avledande utfodring för att bli av med förstörande vildsvin på betesvallar och i spannmål – lägg ut mineraler, vitaminer, protein och mikronäring på okänsliga ställen. Till exempel i kraftledningsgator.

– Jag har drivit lantbruk tidigare och har med utgångspunkt från uppfödning av tamsvin funderat på vad det är som vildsvinen söker efter på åkermarken. Min tes var att de lider brist på mineraler och vitaminer samt att de behöver protein. Så det var bara att testa. Själv kallar jag det för Åsa-Nisse-studier, skrattar Mikael Wilhelmsson.

Styr svinen
Mikael har provat sin teori utanför hägn, men också i Agusahägnet. Han tar med Svensk Jakt till en mindre åker som för några dagar sedan var i det närmaste helt uppbökad.
– Nu har jag rättat till den, men innan jag gjorde det placerade jag vitaminer och mineraler samt en del vete i ett stenskravel alldeles intill åkern. Samma natt gick vildsvinen dit istället och har sedan dess inte uppehållit sig på åkern.
– Jag är säker på att man kan styra vildsvinen bort från jordbruksmarken för att uppehålla sig på platser där det inte gör skada genom att ge dem det de behöver. Det vore intressant om någon viltforskare vill ta upp tråden, och undersöka saken vetenskapligt, säger Mikael Wilhelmsson.

Ändrad utfodring
I linje med sina teorier har han också ändrat på utfodringen av viltet inne i hägnet. Istället för sockerbetor som innehåller socker och stärkelser får djuren numera ensilage, majs och vete.
– Det är foder som innehåller proteiner som vildsvinen, men också hjortviltet behöver.
Mikael Wilhelmsson tror att man på liknande sätt kan styra bort älgen från tallplanteringarna genom att ge en liten giva mikronäring i kraftledningsgatorna. Hjortdjuren kommer att äta där istället, och gatan behöver inte röjas så ofta som annars.
– Jag har en kompis länge upp i landet som provat det, och han säger att det fungerar. Det blir vinst för alla parter, säger Mikael Wilhelmsson.

Att få arbeta med hundar är det som driver Mikael Wilhelmsson, ansvarig för Jägareförbundets anläggning Agusa vilthägn där man bland annat testar och tränar vildsvinshundar. Foto: Jan Henricson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev