Jägareförbundet ska arbeta för att få bort plasten i hylsor och förladdningar i hagelammunitionen, föreslås i en motion till förbundsstämman. Foto: Lars-Henrik Andersson

Miljövänliga hagelskott i motionsfloden till Jägareförbundets årsstämma

Premium

Om plast, inte om bly, handlar ett förslag där motionären ser framför sig hur Jägareförbundets engagemang för miljön tydliggörs, samtidigt som man har möjlighet att tjäna pengar.

Rolf Eriksson, Haninge-Tyresö jaktvårdskrets, har funderat kring plasten i hylsor och förladdningar i hagelpatroner och tycker att det är viktigt att det kommer bort från skjutbanor och från naturen.

I en motion pekar han på risken för att jägarkåren kommer att få ett saneringsåtagande, när miljöorganisationer och myndigheter får upp ögonen för vilka mängder plast som sprids genom jakt och skytte.

Här kan Svenska Jägareförbundet göra en insats, skriver motionären som föreslår att förbundet engagerar sig i frågan för på det sättet förebygga och samtidigt på ett tydligare sätt framstå som en miljöorganisation.

Miljö och ekonomi

Motionären föreslår att förbundet kontaktar ammunitionstillverkare och försöker förmå dem att gå från plast till papp eller annat miljövänligt material i hylsa och förladdning. I de fall avtal träffas märks patronen med Jägareförbundets örn, vilket gör sådana skott mer attraktiva för jägarna att använda.

För sitt engagemang får Jägareförbundet x öre för varje såld patron. Resultatet blir inte bara att förbundet ses som en seriös miljöorganisation utan att man också kan komma att gynnas ekonomiskt, skriver motionären.

Alternativ hagelammunition

Olle Ohlsson, Hudiksvall, beskriver i en motion problemet med alternativhagel i kombination med äldre vapen. Särskilt tydligt har det blivit efter att EU-förordningen med blyhagelförbud intill det man kallar för våtmarker, började gälla i februari i år.

Ohlsson vill med sin motion att Jägareförbundet arbetar för att tillgängligheten av alternativ utöver stål, ökar på marknaden. Med det ökar medlemsnyttan och Jägareförbundet bidrar till att äldre vapen inte blir obrukbara för jägarna, menar motionären.

Vapen fem och sex

I Rättviks jaktvårdskrets har man svårt att förstå logiken i nuvarande lagstiftning kring vapengarderobens storlek. Om en jägare får ha fyra vapen i garderoben, borde det utan någon särskild prövning inte vara något problem att ha sex, sägs det i en motion.

Råbock och sälar bland motioner till Jägareförbundets årsstämma

Motionären vänder sig mot att enskilda tjänstemän ska avgöra om en jägare har behov av vapen fem och sex, och skriver att om det ska vara ett tak borde det vara antalet vapen som gäller och inte ett mellanting som avgörs av myndigheten från fall till fall.

Därför föreslås Jägareförbundet att arbeta för att kravet på motivering vid ansökan om licens på vapen fem och sex tas bort ur vapenlagstiftningen.

 

• Samtliga artiklar om Jägareförbundets årsstämma

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev