Miljonsatsning för ökad vildsvinsjakt

Moderaterna vill att mer viltkött tillagas i de offentliga köken. Foto: Jan Henricson

Moderaterna satsar i sin skuggbudget 24 miljoner kronor för att öka möjligheterna för viltkött att nå vanliga konsumenter, framför allt genom de offentliga köken. Då tror man också att intresset för vildsvinsjakt kommer att öka.

I sitt förslag konstaterar M att det i Sverige äts mer kött än någonsin tidigare, något som sliter på miljön och klimatet. Det klimatsmarta viltköttet kan minska denna påverkan, men då gäller det att hitta kanaler för att, som man skriver, det i många fall magra och nyttiga, köttet ska nå vanliga konsumenter.
Därför vill man under en fyraårsperiod satsa 24 miljoner kronor för att utreda hur utbud och efterfrågan på viltkött kan öka, särskilt i den offentliga verksamheten.
Uppdraget ska gå till Livsmedelsverket som ska ta hjälp av Jordbruksverket och Naturvårdsverket, men också Jägareförbundet.
Partiet anser också att en ökad efterfrågan på viltkött skulle öka intresset för vildsvinsjakt och därmed minska skadorna i jordbruket. För att jakten ska intensifieras måste reglerna vara sådana att de underlättar för jägaren att ta hand om köttet och kunna sälja det, skriver man.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev