Publicerad 19 mars 2018 - 15:04

Viltvårdsfonden används inte längre för att tillfälligt finansiera Polismyndighetens kostnader för eftersök. Foto: Lars-Henrik Andersson

Miljonrullningen ur Viltvårdsfonden är över

Från och med i år utnyttjas inte längre Viltvårdsfonden som tillfällig kassakista när polisens kostnader för trafikeftersök ska regleras. En ändring i Trafikverkets regleringsbrev gör att Polismyndigheten kan rekvirera medel direkt från verket istället för att gå omvägen via fonden.

I april 2014 avslöjade Svensk Jakt hur Viltvårdsfonden finansierade polisens kostnader för trafikeftersök. Då hade sammanlagt 63 miljoner kronor för åren 2010–2013 gått till eftersök, utan att några pengar betalats tillbaka till fonden. Och det var långt ifrån klart att så skulle ske.

Upprördheten bland jägarna blev stor, och Jägareförbundet kritiserade konstruktionen. Varför skulle jägarna med sin viltvårdsavgift betala för ett samhällsintresse som att leta upp och förkorta lidandet för statens vilt?

 

Inga instruktioner

På Kammarkollegiet, som administrerar Viltvårdsfonden, hade man inte fått kännedom om att de i sin tur skulle rekvirera motsvarande summa från Trafikverket.

Ett förbiseende, förklarade ansvariga på landsbygdsdepartementet som sa att instruktioner om detta skulle skrivas till i regeringens kommande regleringsbrev till kollegiet.

När återbetalningarna väl kom igång efter att Svensk Jakt uppmärksammat saken, blev det eftersläpningar som innebar att det tog lång tid innan jägarnas pengar var tillbaka där de hörde hemma.

 

Skulden reglerad

Men nu ska alla skulder vara reglerade. Den sista om 48 miljoner kronor som gällde polisens kostnader för eftersök 2017 är reglerad efter att Kammarkollegiet i början av året rekvirerade summan från Trafikverket.

– I fortsättningen ska medlen i Viltvårdsfonden inte användas på det här sättet. Regeringen har ändrat i Trafikverkets regleringsbrev, vilket innebär att Polismyndigheten i fortsättningen rekvirerar medel direkt från verket istället för att gå omvägen via fonden, säger Charlotta Cammert på Kammarkollegiets ekonomifunktion.

Viltvårdsfonden

Viltvårdsavgiften tillkom år 1938 och är en fastställd avgift som samtliga jägare ska betala varje år. Avgifterna samlas in av Naturvårdsverket och bildar Viltvårdsfonden som förvaltas av Kammarkollegiet. För närvarande är viltvårdsavgiften 300 kronor per jaktår, vilket omfattar tiden 1 juli–30 juni.
Viltvårdsavgiften ska användas för att ”främja viltvården eller andra liknande ändamål som är förenliga med syftet med jaktlagen”.

När fonden inrättades var det uttalade syftet att jägarnas medel i första hand skulle användas för att sprida upplysning och kunskap och att det skulle ske genom konsulentverksamhet i Jägareförbundets regi.
En stor del av medlen går till jägarorganisationerna. Därtill får Naturvårdsverket medel för att driva jaktkortsregistret och för viltforskningsprogrammet.

Källa: Naturvårdsverket

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram